IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът в Силициевата долина продължава да подкрепя пазара на офиси

На пазара в Сан Франциско навлизат нови строителни компании

09:21 | 30.10.12 г.
Бумът в Силициевата долина продължава да подкрепя пазара на офиси

Процъфтяващият технологичен сектор в Сан Франциско продължава да се отразява благотворно на пазара на имоти, пише Wall Street Journal.

В града започват да настъпват и нови строителни компании. Неотдавна базираната в Хюстън Hines и офис гигантът Boston Properties обявиха, че ще си партнират в сделка за 185 млн. долара за парцел, върху който двете компании възнамеряват да построят офис сграда с височина от над 326 м, която ще е най-високата на Западния бряг.

Очаква се сградата, която ще носи името "Transbay Tower" и ще се намира непосредствено на юг от финансовия квартал на града, да бъде завършена до 2016 г.

В същото време бързоразвиващият се тръст за инвестиции в имоти на Западния бряг Kilroy Realty съобщи, че е купил парцел за строителство, където ще изгради кула с височина 27 етажа и офиси с площ от над 37 хил. кв. м. Независимо дали ще намери наематели предварително, компанията планира да стартира изграждането на стъклената сграда през следващите няколко месеца.

Всичко това се случва на фона на бързото запълване на празни офиси в Сан Франциско през последните две-три години, благодарение на възстановяването, движено от социалните медии и компаниите за разработка на различни ИТ приложения.

От първото тримесечие на 2010 г. насам наемите са нараснали с 50% до средно 542 долара/кв. м, според консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc. Делът на неусвоените площи е намалял до 12,7%, в сравнение със 17,8% в средата на 2010 г.

До момента обаче строителството на офиси страда от нежеланието на банките да отупскат кредити за нови сгради. В процес на изграждане е само един голям спекулативен проект на Tishman Speyer Properties LP и поделението за управление на активи на J.P. Morgan Chase.

Вместо това редица строителни фирми се фокусират върху превръщането на стари складове в модерни офиси, каквито търсят технологичните фирми.

Строителите обаче са уверени, че на фона на стабилното свиване на неусвоените площи и разрастването на технологичните компании ще се засили и необходимостта от ново строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още