IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища край Темза са сред най-желаните в Лондон

Крайречните зони привличат най-вече чуждите купувачи на жилища

20:33 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Темповете на ръст на цените на луксозните жилища към Темза вече изпреварват значително повишенията на цените в другите райони на Лондон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Темповете на ръст на цените на луксозните жилища към Темза вече изпреварват значително повишенията на цените в другите райони на Лондон. Снимка: Ройтерс

Дълго време Темза е била основната икономическа артерия на Великобритания, но през ХХ век реката претърпя сериозна трансформация. От промишлено-търговски път тя се превърна в основна свръзка между лондонското Сити и Канари Уорф.

И до ден днешен продължава трансформацията на реката. Крайречните зони стават все по-популярна дестинация за луксозно жилищно строителство, пише FT.

Строителни компании от целия свят изкупуват старите и порутени складове и други излезли от експлоатация сгради по поречието, за да строят луксозни жилища. Така постепенно районите край Темза се превърнаха в едни от най-желаните от инвеститорите в имоти в Лондон.

И тази година не беше изключение. В британската столица се случиха няколко значими сделки за стари индустриални имоти, за които се планира да бъдат превърнати в жилищни комплекси.

Крайречните зони привличат най-вече чуждите купувачи на жилища, особено тези от Югоизточна Азия. Те са запознати с основните туристически зони на Лондон, много от които са именно край Темза. Веднъж посетили британската столица, крайречните зони им стават по-познати и съответно там тези туристи-инвеститори се чувстват по-комфортно.

Инвестициите в луксозни жилища в Лондон идват предимно от чужденци, затова и строителните предприемачи рекламират проектите си предимно в чужбина още преди активното строителство да е започнало.

Засиленото търсене на луксозни жилища край Темза се отрази и на цените на тези имоти. Темповете им на ръст значително изпреварват повишенията, отчетени в другите райони на британската столица, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

В последните години стартираха редица проекти за възстановяване на позанемарените брегове на Темза. Особено по южния бряг на реката тече мащабно строителство не само на жилищни сгради, но и на модерни офис комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още