IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ напомпа печалбата на Freddie Mac

Ипотечната компания е реализирала близо 3 млрд. долара печалба за третото тримесечие

23:50 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Freddie Mac силно сви дела на ипотеките с висок риск от неизпълнение в портфейла си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Freddie Mac силно сви дела на ипотеките с висок риск от неизпълнение в портфейла си. Снимка: Ройтерс

Freddie Mac записа печалба за четвърто поредно тримесечие, предаде FT.

Финансовите резултати на американската държавна ипотечна компания за периода юли-септември се тълкуват като още един знак за трайното възстановяване на пазара на имоти в Щатите, посочва изданието.

Ипотечната компания обяви, че през третото тримесечие е регистрирала печалба в размер на 2,9 млрд. долара. За сравнение, по същото време на миналата година компанията отчете загуба в размер на 7 млрд. долара.

Компанията се възползва успешно от покачващите се цени на жилищата в САЩ. Данните сочат, че след спукването на жилищния балон качествените ипотеки в портфейла на Freddie Mac вече са 60%. Резервите за покриването на „лошите“ кредити в портфейла на ипотечната агенция пък са се понижили от 32% до 25%.

Главният изпълнителен директор на компанията Доналд Лейтън коментира, че подобряването на резултатите се дължи на по-добрите условия на жилищния пазар в САЩ и „непрестанните усилия да се понижат до минимум загубите от наследството“.

Данни на консултантската компания CoreLogic сочат, че през септември цените на жилищата в САЩ са се повишили средно с 5% на годишна база, което е най-голямото отчетено повишение в последните 6 години.

От компанията посочват, че ценовият ръст през октомври е още по-висок, но още не са оповестили окончателните данни за месеца.

Freddie Mac значително повиши стандартите си за кредитите, които поема или изкупува, което доведе до силно намаление на ипотеките в портфейла на компанията с висок риск от неизпълнение.

През следващите дни се очаква и другата ипотечна компания - Fannie Mae, да обяви финансовите си резултати за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още