IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Лондон продължават да растат

Заради новия по-висок гербов налог обаче сделките с първокласните имоти са намалели през третото тримесечие

09:08 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на луксозните жилища в Лондон продължават да растат

Цените на първокласните имоти в Лондон са нараснали с 3,7% през третото тримесечие на годината, съобщи онлайн изданието propertywire.com.

Така повишението на цените на луксозните имоти в британската столица за последните 12 месеца вече надвишава 15%, отбелязва изданието, като се позовава на данни на британския имотен регистър.

Броят на сделките обаче върви надолу. За тримесечието сключените сделки с първокласни имоти в Лондон е намалял с 9% до 5 226 на годишна база. Покупко-продажбите на жилища на стойност от 2 до 5 млн. паунда са се свили с 53 на сто заради действието на новия по-висок гербов налог върху сделките с луксозни жилища.

Окуражаващи са обаче сигналите, които идват от Англия и Уелс. Цените в двете области остават почти без промяна в последните месеци, но през последните 12 месеца сделките са нараснали с 3%, сочи статистиката.

„Лондон като цяло отразява пулса на британската икономика и спадът на инвестициите в жилища на стойност от 2 до 5 млн. паунда е тревожен“, коментира Хю Бест от London Central Portfolio.

Той пояснява, че Централен Лондон е показателен за настроенията на инвеститорите, които купуват имоти, за да ги отдават под наем, и е ясно, че същите тези инвеститори са заели позиция на изчакване, за да видят реакцията на правителството.

„Великобритания винаги е била икономически и политически стабилна инвестиционна дестинация и убежище за капитала на инвеститорите. Каквото и да направи правителството оттук насетне, доверието на инвеститорите вече беше тежко засегнато“, допълва той.

Бест посочва, че въпреки спада на сделките, повишаването на цените е доказателство за изключително доброто му представяне на пазара.

Същевременно при ултралуксозните жилища продължават да се отчитат ръстове и на цените, и на сделките. През третото тримесечие са регистрирани 60 сделки с жилища на стойност над 5 млн. паунда, което представлява 88% ръст на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още