IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дългът ограничава възможностите на държавата

Държавният дълг е противоречиво средство за поддържане на икономиката, което я ограничава в дългосрочен план, а е възможно и да я зароби политически.

16:00 | 26.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дългът е една от вечните теми във финансовите сфери, без значение на това кой аспект е обхванат: потребителски, корпоративен или национален. Докато държавният дълг на САЩ никога не е спирал да бъде обсъждан, събитията през последното десетилетие засилиха дискусията.

Намаляването на данъци, разходи по няколко войни и тежка рецесия, подсилена от крах на жилищния пазар, заедно изстреляха нагоре американския дълг, а емитирането на държавен такъв почти взриви южноевропейските икономики. И още, дългът бързо стана причина за разностранни политически боричкания. Дългът е необходим за функционирането на правителството, но може да се окаже ограничаващ и опасен.

Загуба на свобода

За независимостта на една държава едва ли има нещо по-важно от свободата ѝ да преразпределя ресурсите си според обществения интерес. Големият дълг пряко заплашва възможността на правителството да определя собствените си бюджетни приоритети.

Лихвите по държавния дълг погълнаха около 6% от федералния бюджет за 2013 г. Това са четвърт трилион долара, които можеха да бъдат похарчени или да бъдат върнати на гражданите под формата на по-ниски данъци.

Надвишавайки годишните бюджети, високите нива на дълга ограничават политическите възможности пред държавата, когато става въпрос за стимулиране на растежа или неутрализиране на колебанията в икономиката. Държави като САЩ и Япония нямат възможност да стимулират заетостта и/или ръста на БВП. Разходите, свързани с дълга, рискуват да пренаситят икономиката в краткосрочен план за сметка на бъдещ растеж и карат правителството да поддържа ниски лихви.

Загуба на суверенитет

Държавите, които разчитат на други да изкупят дълга им, рискуват да станат длъжници на своите кредитори и да трябва да отдадат част от суверенитета си в замяна на ликвидност. Дългът може да се превърне в средство за упражняване на политическо влияние и сила.

Събитията в Гърция и Испания са пример за това как прекомерният дълг застрашава националния суверенитет. Заради неплатежоспособност по дълговете си и желанието си да остане в еврозоната Гърция трябваше да приеме някои външни изисквания на ЕС относно бюджета си и финансовата си политика в замяна на толерантност и допълнителен капитал. Оттогава безработицата се извиси, несигурността в обществото се увеличи, а Гърция вече не задава посоката на собственото си икономическо бъдеще.

Когато говорим за дълг, трябва да правим разлика между вътрешен и външен. Дългът на Япония надхвърли почти 3 пъти БВП на страната през 2011г, като 90% от него беше вътрешен. Така че заплахите на Китай, бивайки най-големия чужд притежател на японски дълг (около 20%), че ще спре да купува японски държавни облигации, са незначителни, както и политическото влияние, което биха могли да окажат. От друга страна обаче по-голямата част от националния дълг на Гърция е притежаван от чужди субекти, правейки гръцкото правителство много по-зависимо от добрата воля и сътрудничеството на други страни.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...А има и друг проблем и той е може би по-съществен - държавите така са обрасли с бюрокрация и регулации, че е все по-трудно да се прави каквото и да е. Със или без дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Да, ама не - нали точно това, което си описал беше през 90-те години у нас - БНБ даваше щедро заеми, никой не е*аваше да мисли за ефективност и съответно връщане на тези заеми и в крайна сметка застой и хипер инфлация. Принципът в *** - ако дадеш на някого пари наготово той става ленив и немърлив (иначе просто би бил ***, а хората не са ***). Затова няма как по друг начин да се вкарват пари в икономиката. Но си прав, че дълговете, ако и само ако са гарантирани, могат и трябва да тръгват от ЦБ (на нулеви лихви и без да минават през търговски банки). Т.е. ЦБ трябва да се превърнат в пряк кредитор на реалната икономика (т.нар. "вертикални пари"). Частни дългове трябва да има само за частни инвестиции, където се носи риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Толкова писания и само глупостиДолари и изобщо пари ще се емитират и сега и занапредИма само един въпрос, който не се задава:ЗАЩО КАТО СЕ ЕМИТИРАТ ПАРИ СРЕЩУ ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТОЙ ДЪЛГ?Защо не се емитират просто така както сега без Китай, Япония или милиардер да се възползва от това?Защо населението трябва да се превръща в роби на богатите? Защо?Защото целият свят/почти/ е завладян от един строй и той се нарича - ФАШИЗЪМТова е дикататура на богатите над всички останали чрез превземането на икономиката с помоща на капитализма и превземането на власттаНкаратко,Когато има много безработни в РБ да речем. Просто мин.съвет тр.да се събере избере стратегическата насока за развитие. Мине през НС. и се заповяда на БНБ че за/например/ построяването на държавен завод за слънчеви панели в Елхово са необходими 2500 милиона лева. БНБ разплаща тези пари на държавните фирми и те наемат работниците. Всички са нахранени. Няма безработни и НЯМА ДЪЛГ и не се ПЛАЩАТ ЛИХВИ НИКОМУКитай први подоб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още