IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция отново повиши лихвения си процент

Повишаването на икономическата активност и опасенията от инфлация доведоха до третото вдигане на основната лихва от юли насам

12:59 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швеция отново повиши лихвения си процент

Централната банка на Швеция взе решение да повиши лихвения си процент с четвърт пункт на днешното си заседание. Това е трето вдигане на лихвата от юли насам, като основният лихвен процент в страната вече е 1 на сто, съобщава Ройтерс.

Като причини за днешното решение се посочват повишаването на икономическата активност, както и опасенията от повишаване на инфлацията. От централната банка обявяват, че целта им е стабилизиране на инфлацията на ниво от около 2 на сто.

Според институцията икономиката на страната се развива доста силно, но заради слабата стабилизация, наблюдавана в САЩ и Европа, перспективите остават неясни. Поради тази причина не се очаква основната лихва да бъде вдигната драстично през следващите години, показва позицията на банката.

Израз на силното развитие на шведската икономика и на доверието, което инвеститорите имат към страната, е фактът, че шведската борса, както и останалите скандинавски пазари, надвишава значително темповете на растеж в развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още