IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС се е повишило с 0,2% през февруари

С най-силен ръст са Холандия, Словакия и Финландия, а с най-голям спад - Малта, Швеция и Ирландия

13:18 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в ЕС се е повишило с 0,2% през февруари

Индустриалното производство в еврозоната през февруари нарасна с 0,5% на месечна база, опровергавайки предварителните прогнози за спад, съобщи Евростат.

Данните за януари обаче бяха коригирани до липса на промяна на месечна база от предварително обявения ръст от 0,2% и до свиване с 1,7% на годишна база при обявен спад от 1,2%.

На годишна база през февруари пък е регистриран спад от 1,8%. Данните са със сезонна корекция.

В Европейския съюз като цяло през февруари индустриалното производство е нараснало с 0,2% на месечна база, а на годишна база регистрира спад от 1,8%.

През февруари спрямо предходния месец производството на енергия се е повишило със 7,7% в еврозоната и с 6,6% в ЕС. При средствата за производство ръстът е съответно от 0,7% и 0,1%.

Производството на стоки за междинна употреба се е свило с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, докато това на нетрайните стоки се е понижило съответно с 1,6% и с 2,0%. На месечна база са произведени с 2,0% по-малко стоки за дълготрайна употреба в еврозоната и с 2,4% в ЕС като цяло.

От държавите, които са предоставили данни, индустриалното производство е нараснало в 9 и се е свило в 13. Най-висок ръст е регистриран в Холандия – 13%, следвана от Словакия с 2,8% и Финландия с 2,1%, докато най-сериозен е спадът в Малта – от -4,6%, Швеция – от -3,6% и Ирландия – от -3,2%.

По данни на Евростат индустриалното производство в България през февруари се е понижило с 2,1%, като от посочените по-горе страни с най-слаби показатели ни отделят Гърция и Литва. Спадът се ускорява спрямо предходния месец, когато е бил 0,4%.

На годишна база производството на енергия е нараснало с 3,6% в еврозоната и с 1,4% в ЕС като цяло. При средствата за производство ръстът е съответно от 0,8% и 0,7%.

Производството на стоки за междинна употреба се е свило с 4,5% в еврозоната и с 4,0% в ЕС, а това на нетрайните стоки е намаляло съответно с 5,3% и 4,4%. С 4,6% по-малко са произведените стоки за дълготрайна употреба в еврозоната, а в ЕС като цяло спадът е от 5,2%.

На годишна база в 7 от държавите-членки на ЕС има ръст на индустриалното производство, докато в останалите 15, които са подали данни, е регистриран спад. Най-силен е ръстът в Словакия – 8,4%, Латвия – 7,3% и Холандия – 6,7%, докато най-сериозно е свиването в Люксембург (-14,4%), Малта (-11,4%) и Гърция (-8,5%).

В България индустриалното производство през февруари е намаляло с 5,5% на годишна база и отново 2 държави – Португалия и Швеция – застават между нас и посочените по-горе страни с най-лоши показатели. Спадът в страната се ускорява и на годишна база, след като през януари е бил 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още