IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Хърватия се понижи за четвърто поредно тримесечие

През третото тримесечие икономиката на страната се е свила с 1,9% на годишна база след спад от 2,2% в предходното

18:07 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
БВП на Хърватия се понижи за четвърто поредно тримесечие

Икономиката на Хърватия се сви за четвърто поредно тримесечие в периода юли-септември, след като потреблението, инвестициите и индустриалното производство се понижиха на фона на дълговата криза в еврозоната, съобщи Bloomberg, като се позова на хърватската статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт намаля с 1,9% през третото тримесечие на годишна база, съвпадайки с предварителната оценка. Спадът обаче се забавя, след като през предходните три месеца бе отчетено свиване с 2,2% на годишна база.

„Потреблението продължава да намалява вследствие на нарастващата безработица и повишаващата се предпазливост на потребителите“, заяви Ален Ковач, главен икономист в Erste Banka d.d. в Загреб, подразделение на австрийската Erste Group Bank AG.

„Индустриалното производство също продължава да се понижава, а публичните инвестиции не се реализират, така че очакваме тенденцията да се запази и през четвъртото тримесечие“, добави той.

Адриатическата държава, която ще стане 28-ият член на Европейския съюз през юли 2013 г., се мъчи да изплува от рецесията. Индустриалното производство се сви с 5,8% през октомври на годишна база, след като през септември спадът достигна 7,7%. Продажбите на дребно се понижиха с 6% също през октомври.

Вчера от хърватското министерство на финансите понижиха икономическата си прогноза за 2012 г. до свиване на БВП с 2%, след като само месец по-рано обявиха, че очакват икономически спад от 1,1%, позовавайки се на спада в публичното и частното потребление. Последната прогноза съвпада и с предвижданията за годишен спад на Ковач.

На 13 ноември Международният валутен фонд обяви, че хърватската икономика ще се свие с 1,5% през настоящата година, призовавайки правителството да премахне препятствията пред инвестициите и наемането на нови работници в опит да се върне към растеж през 2013 г.

На 7 ноември от Европейската комисия обявиха, че икономиката на страната ще се свие с 1,9% през настоящата година.

На 14 декември международната рейтингова агенция Standard & Poor’s понижи дългосрочния рейтинг на Хърватска до неинвестиционно ниво, обявявайки, че структурните и финансовите реформи, предприети от правителството на страната, не са достатъчни за стимулиране на растежа и за постигане на устойчивост на публичните финанси. Предвиждането на агенцията е хърватската икономика да се свие с 2% през тази година и да регистрира нулев ръст през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още