IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно през празничния период в САЩ разочароват

Ръстът в продажбите през ноември и декември е най-бавният от 2008 г. насам - едва 0,7% при 3-4% през 2011 г.

17:23 | 26.12.12 г.
Продажбите на дребно през празничния период в САЩ разочароват

Американските потребители са харчили предпазливо през настоящия празничен период за разочарование на търговците на дребно, които намалиха цените, опитвайки се да привлекат хората в магазините, предаде АР.

Продажбите на електроника, облекло, бижута и домашни потреби през двата месеца преди Коледа са нараснали едва с 0,7% спрямо същия период на миналата година, сочи доклад на подразделение на MasterCard.

Анализаторите очакваха растеж от 3 до 4%, но резултатите за 2012 г. са най-слабите от 2008 година, когато потребителските разходи се свиха рязко в периода на "Голямата рецесия". През 2011 г. продажбите на дребно отчетоха растеж от 4 до 5% през ноември и декември, съобщи компанията ShopperTrak.

През тази година сезонът на празничните покупки бе затруднен от лошото време и засилващата се несигурност за бъдещето на икономиката на фона на евентуалното премахване на данъчни облекчения и свиване на федералните разходи в началото на 2013 г. Според някои анализатори кървавото нападение в училището в Нютаун през този месец също е охладила ентусиазма на купувачите.

Търговците обаче все още имат време да наваксат. Последната седмица на декември обикновено носи около 15% от приходите от продажби през месеца, посочва анализатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още