IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква растежът през 2013 г. да се забави до 0,4%

Правителството предвижда, че безработицата ще се повиши до 7% от 6,8% сега

15:48 | 16.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Германия очаква растежът през 2013 г. да се забави до 0,4%

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел понижи прогнозата си за икономическия ръст в страната за настоящата година, след като политиките на строги икономии в държавите от еврозоната и забавянето в световната търговия се отразиха неблагоприятно върху износа, съобщи Bloomberg.

Растежът на германския брутен вътрешен продукт ще се забави до 0,4% през тази година от 0,7% през миналата година, се посочва в годишния доклад на министерството на икономиката на страната. В рамките на годината ръстът на БВП ще се ускори, а за 2014 г. се предвижда ръст от 1,9%, пише в документа.

„Приемаме, че периодът на слабост от тази зима ще бъде преодолян в течение на годината и че икономиката отново ще набере инерция“, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер. През декември централната банка на страната прогнозира, че рецесията ще бъде избегната и че икономиката би трябвало да се стабилизира през настоящото тримесечие, след като се свие през последните 3 месеца на 2012 г. 

Еврозоната, която е най-големият пазар за германския износ, навлезе в рецесия през миналата година, след като няколко държави свиха разходите си, за да свият бюджетните си дефицити, а по-слабият ръст в САЩ и Китай ограничи световната търговия.

Забавящият се ръст може да създаде трудности за германското правителство в спазването на правилото за дълга, залегнало в конституцията на страната. През миналата година правителството на Меркел зае 22,5 млрд. евро, което е доста по-малко от предвидените в последния допълнителен бюджет 28,1 млрд. евро. След корекциите и еднократните ефекти федералният дефицит се сви до 0,32% от БВП, изпълнявайки още сега поставената цел за 2016 г. да бъде сведен под 0,35% от БВП. Правителството очаква структурният дефицит да се разшири до 0,34% от БВП през 2013 г.

Ръстът на износа ще се забави до 2,8% през настоящата година от 4,1% през 2012 г., докато разширяването на вноса ще се ускори до 3,5% от 2,3% за миналата година. Външната търговия ще отнеме 0,1 процентни пункта от ръста през 2013 г., след като през 2012 г. му осигури 1,1 процентни пункта.

Данните за приходите, публикувани от германското министерство на финансите, отразяват забавянето на икономиката, която може да се е свила с до 0,5% през последното тримесечие на миналата година. Данъчните постъпления през ноември са нараснали с 0,5% на годишна база, докато тези за първите 11 месеца на годината са се повишили с 5% в сравнение със същия период на 2011 г.

Разширяването на икономиката през тази година ще бъде движено главно от вътрешното търсене, въпреки че се очаква безработицата да се повиши до 7% от настоящите 6,8%, подчертаха от министерството. Ръстът на брутното заплащане се прогнозира да се запази на ниво от 2,6%.

Междувременно Рьослер, цитиран от Ройтерс, заяви, че не смята, че еврото е надценено, противопоставяйки се на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който определи курса на общата европейска валута като „прекалено висок“.

„Изобщо не гледаме на нещата по този начин“, изтъкна Рьослер. Той добави също, че Германия не трябва да се притеснява за повишаване на лихвени проценти през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още