IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Испания се задълбочи през четвъртото тримесечие

Свиването на брутния вътрешен продукт е с 0,7% на тримесечна база - най-тежкото от световната рецесия през 2007 г., а на годишна достига 1,8%

16:25 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Рецесията в Испания се задълбочи през четвъртото тримесечие

Свиването на испанската икономика се задълбочи през последните 3 месеца на 2012 г., след като брутният вътрешен продукт намаля с 1,8% на годишна база, сочат публикувани днес данни, цитирани от ВВС.

На тримесечна база свиването е от 0,7%, а това е най-лошото представяне на испанската икономика от световната рецесия през 2009 г. насам.

Страната се мъчи с липсата си на конкурентоспособност в еврозоната, с проблемите в банковия си сектор, с изключително високите нива на задлъжнялост на домакинствата и бизнеса, както и с правителствените мерки на строги икономии.

Испанският премиер Мариано Рахой отговори с обявяване на нов пакет със стимули. Очаква се той да включва понижаване на данъците за младите предприемачи, но според ВВС не е особено вероятно да върне доверието в правителството.

Под натиска на европейските си партньори страната се опитва да свие бюджетния си дефицит от 9,4% от БВП през 2011 г. и 6,3% от БВП през миналата година до 4,5% през настоящата и 2,8% през 2014 г.

Орязването на правителствените разходи хвърли тежката си сянка върху испанската икономика, като последните данни показаха, че безработицата е надхвърлила 26% от работната сила – най-високото ниво от връщането на страната към демократично управление през 1975 г., като над 6 млн. души не успяват да си намерят работа.

Лошите новини за икономиката обаче не се отразиха върху доходността по 10-годишните испански държавни облигации, която на вторичния пазар остана 5,15% след публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още