IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Ноайе: ЕЦБ може да понижи още лихвите, ако се налага

Съществува риск ниската инфлация да се задържи за известен период от време, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

15:59 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристиан Ноайе: ЕЦБ може да понижи още лихвите, ако се налага

Лихвените проценти трябва да останат ниски за продължителен период от време, като може да станат дори по-ниски, ако това ще гарантира, че еврозоната няма да изпадне в дефлация. Това заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиан Ноайе, цитиран от Ройтерс.

По думите на Ноайе централните банкери трябва да изготвят политики за постигане на ценова стабилност, ако конвенционалната паричната политика спре да работи.

"Съществува риск ниската инфлация да се задържи за известен период от време", отбеляза членът на ИС на ЕЦБ по време на пресконференция в Токио.

"Ще запазим лихвите ниски за продължителен период от време, или дори по-ниски, ако е необходимо, за да гарантираме ценовата стабилност", допълни той.

Според друг от членовете на ЕЦБ – Беноа Кьоре, ниската инфлация в Европа ще продължи, но вероятността за регрес до дефлация все още е малка. По думите му европейската икономика се възстановява и инфлационните очаквания остават закотвени на около 2 на сто.

Забавянето на инфлацията в еврозоната накара ЕЦБ да намали основния си лихвен процент по рефинансиране до рекордно ниското ниво от 0,25%. Според анализатори обаче допълнително понижение на лихвените нива би създало опасност от липсата на възможни механизми за борба с евентуални кризи в бъдещето.

По думите на Кьоре европейската икономика се стабилизира, а банковият сектор се засилва. "Въпреки това политиците трябва да постигнат напредък по отношение на структурните реформи, за да свалят безработицата и да насърчат бизнес инвестициите", отбеляза той.

Целта на ЕЦБ е да поддържа инфлацията в близост до, но под 2%. Последните публикувани от Евростат данни обаче показаха спад на потребителската инфлация до 0,7 на сто, което засили опасенията от изпадане в дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още