IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква инфлация от 2% до края на 2014 г.

Японската икономика се възстановява умерено, водена от добрите резултати както при външното, така и при вътрешното търсене, смятат от централната банка

09:30 | 26.11.13 г.
Япония очаква инфлация от 2% до края на 2014 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава с високите си очаквания за нивото на инфлацията, насочвайки се към равнище от 2% до края на следващата година. Това показа протоколът от последното заседание на финансовата институция, проведено през октомври, съобщава WBP Online.

Според най-новите разчети на банката базисната инфлация, която изключва цените на пресните плодове и енергийните стоки, се очаква да нарасне с 1,3% на годишна база през 2014 г. Очакванията за 2015 г. пък включват ръст от 1,9%. И в двете прогнози са отразени очакваните ефекти, които ще има двустепенното покачване на данъка върху потребилението върху японската икономика.

Централните банкери са на мнение, че Япония се възстановява умерено, водена от добрите резултати и прогнози за бъдещето както при външното, така и при вътрешното търсене.

Висшестоящите лица оценяват, че голям принос за нарастването на цените през тази година са имали по-високите разходи за енергия. Като негативен сигнал те отчитат, че индексът на потребителските цени продължава да бележи минимални покачвания, гравитирайки около 0%.

Протоколът показа също, че целта от 2% вероятно ще бъде постигната "към втората половина на прогнозния период".

Банкерите са взели впредвид и многобройните фактори, които биха могли да нарушат растежа и да забавят постигането на целевата инфлация. Сред тях са по-бавно от очакваното възстановяване в САЩ и Европа, както и неблагоприятен ефект от покачването на данъка върху продажбите.

През октомври премиера Шиндзо Абе обяви, че данъкът върху потреблението ще се увеличи от 5% до 8 на сто през април 2014 г. През октомври 2015 г. пък налогът ще бъде повишен до 10%.

Повече за ЯЦБ може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още