IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленият сектор в еврозоната удря 2,5-годишен връх през декември

Икономиката се връща на пътя на възстановяването, но все още е слаба и уязвима, коментира експерт

12:53 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленият сектор в еврозоната удря 2,5-годишен връх през декември

Промишленият сектор в еврозоната изкачи две и половина годишен връх през декември, сочат предварителни данни за PMI индекса. Последният се повишава до 52,7 пункта този месец спрямо крайна стойност от 51,6 през ноември и надминава очакванията, показва доклад на Markit Economics, цитиран от WBP Online.

В сектора на услугите цифрите отчитат лек спад до 51,0 пункта след 51,2 в края на ноември, също разминавайки се с прогнозата за 51,5 пункта.

Смесеният предварителен PMI за еврозоната през декември достига 52,1 пункта, надминавайки крайния резултат от 51,7 през ноември.

„Повишаването на индекса след два поредни месеца на спад е голямо облекчение и връща икономиката на пътя на възстановяването“, коментира главният икономист в Markit Крис Уилямсън. „Възходът означава, че през четвъртото тримесечие бизнесът изпитва най-силното разширяване от първата половина на 2011 г. и отбелязва второ поредно тримесечие на растеж. От друга страна, данните за PMI сочат едва 0,2% растеж на БВП през тримесечието, напомняйки ни, че икономиката все още е слаба и уязвима“, добавя експертът.

Активността в промишления сектор на Германия продължава да се усилва през декември, като за това говори две и половина годишният връх на предварителния PMI през декември. Индексът се качва до 54,2 пункта, доста над 52,7-те през ноември и прогнозата за 53,0.

„Промишлеността успява да завърши силно годината с увеличаване на търсенето и създаване на работни места, обнадеждавайки ни, че секторът набира инерция“, каза старши икономистът в Markit Тим Мур.

В сектора на услугите обаче се наблюдава влошаване, белязано от двумесечно дъно – предварителните данни сочат 54,0 пункта след 55,7 през миналия месец. Очакванията на анализаторите бяха за около 55,3 пункта.

В същото време във втората по големина икономика в еврозоната – Франция – заедно със сектора на услугите се свива и промишленият. За 22-ри пореден месец PMI в промишлеността  не може да премине границата от 50 пункта, която разграничава растежа от свиване. Предварителният индекс пада до 47,1 пункта от финални 48,4 през ноември, бележейки 7-месечен спад, а прогнозата за 49,0 пункта също остава далеч.

„Предварителните данни за PMI разкриват тревожното състояние на френската икономика“, каза старши икономистът в Markit Андрю Харкър.

Секторът на услугите бележи шестмесечно дъно, като предварителният PMI там пада до 47,4 пункта от 48,0 в края на ноември.

И бизнес доверието в страната не прави изключение от незадоволителния облик на икономиката. За него предварителните данни също показват най-слаб резултат от седем месеца – 47,0, което е с цял пункт по-малко от цифрите в края на миналия месец.

Повече по темата в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още