IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Германия нарасна според очакванията

През януари износът се е увеличил с 2,2%, а вносът - с 4,1% на месечна база

10:19 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Германия нарасна според очакванията

През януари търговският излишък на Германия нарасна на месечна база в унисон с очакванията. Износът, както и вносът, се увеличиха, предава WBPOnline, цитирайки данните на немската статистическа служба Destatis.

За първия месец на 2014 г. търговския излишък на най-голямата икономика в Европа възлиза на 15 млрд. евро на сезонно неизгладена база спрямо ревизирания в посока надолу излишък в размер на 13,9 млрд. евро, отчетен през декември 2013 г.

Текущата сметка е положителна и е за 16,2 млрд. евро спрямо ревизираните 21,1 млрд. евро за декември. Анализаторите очакваха излишъкът да бъде за 15,3 млрд. евро.

Износът през януари, измерен на месечна и сезонно изгладена база, нарасна с 2,2%, след като се сви с 0,9% през декември. Пазарният консенсус бе за ръст от 1,5%.

Вносът – също на месечна и сезонно изгладена база - пък скочи с 4,1%. Експертите прогнозираха повишение от 1,4%. В последния месец на 2013 г. импортът се понижи с 1,4%.

През януари индустриалните поръчки в Германия нараснаха с повече от очакванията на анализаторите, показаха статистическите данни, публикувани миналата седмица.

На месечна база поръчките се увеличиха с 1,2%, докато експертите прогнозираха повишение от 0,9%. На годишна база ръстът бе от 8,4% спрямо оценката на експертите за покачване от 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още