IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано запази основната си лихвена ставка от 0,15%

Пазарните участници бяха подготвени за решението, което не провокира изменение на еврото спрямо щатския долар

14:48 | 03.07.14 г.
ЕЦБ очаквано запази основната си лихвена ставка от 0,15%

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент на исторически ниското ниво от 0,15% и не предприе допълнителни стъпки за стимулиране на икономиката на еврозоната.

Новината дойде очаквано за пазарните участници, след като в предходното си заседание базираният във Франкфурт кредитор предприе дългоочакваната мащабна корекция на монетарната си политика. Освен че понижи основната си ставка по рефинансиране, на 5 юни институцията смъкна и още една от ключовите си ставки – тази по овърнайт депозитите, в пряк опит да стимулира кредитната активност в еврозоната. Досегашните 0% бяха заменени от отрицателна лихва в размер на -0,1 на сто, каквито бяха и прогнозите на повечето анализатори.

Освен това европейската банка съобщи, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

По думите на президента на институцията Марио Драги ЕЦБ ще проведе целенасочени LTRO в подкрепа на кредитирането от март 2015 г. до юни 2016 г. Той посочи още, че банката ще започне "подготвителната работа, свързана с окончателните покупки на обезпечени с активи ценни книжа и удължаване".

По-рано този месец френският министър-председател Манюел Валс публично призова ЕЦБ да даде началото на открита програма за изкупуване на активи, което ще отслаби еврото и в крайна сметка ще подкрепи икономическото възстановяване.

"Еврото е надценено, което е лошо за нашата индустрия и за растежа ни", заяви Валс в интервю за френския бизнес ежедневник Les Echos, изразявайки недоволството си от настоящата сила на единната европейска валута.

Обръщайки поглед към ЕЦБ, той приветства решението на институцията да приложи безпрецедентен пакет от мерки, в това число намаляване на лихвите, и евтини кредитни програми, насочени към повишаване на кредитния растеж в еврозоната. Въпреки това по негово мнение банката може да стигне дори по-далеч.

Непосредствено след представянето на решенията единната европейска валута губи леко позиции спрямо долара, изтривайки 0,05 на сто до 1,3652 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още