IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се разшири

През септември компаниите в сектора са произвели с 0,6% повече продукция, но ръстът не е достатъчен, за да компенсира резкия спад от август

14:36 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната се разшири

Индустриалното производство сред 18-те страни членки, приели еврото, се възстанови отчасти през септември след спада през август. Това е сигнал за скромен икономическият растеж в еврозоната през третото тримесечие, пише MarketWatch.

Произведената продукция от промишлените предприятия, добивните компании и комуналните дружества в еврозоната през септември се повишава с 0,6% на месечна и на годишна база. Покачването е малко по-бавно в сравнение с очакванията на 20-те анкетирани от Wall Street Journal икономисти за ръст от 0,7 на сто.

Въпреки това повишението не успява да компенсира срива от 1,4%, отчетен през август. Така като цяло производството през третото тримесечие ще бъде по-малко спрямо второто, когато Евростат отчете слаб растеж.

Данните за производството идват само два дни преди статистическата агенция да публикува данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната за периода от юли до септември. Запитаните от Wall Street Journal експерти прогнозират ръст от 0,1% на тримесечна база – точно толкова, колкото бе прирастът през второто тримесечие.

Погледите са вперени в най-голямата икономика на Германия. Опасенията, че страната може да навлезе в рецесия, се увеличават. Освен това водещи икономисти намалиха прогнозата си за БВП на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още