IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eврото постигна най-големия си еднодневен обрат в "черния понеделник" за Гърция

Реакцията на пазара бе водена от ходовете на краткосрочните инвеститори, смята експерт

09:30 | 30.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eврото постигна най-големия си еднодневен обрат в "черния понеделник" за Гърция

Историческият обрат на еврото спрямо долара в понеделник е просто продукт на първоначалната паника на краткосрочните инвеститори относно евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, заяви пред CNBC Марк Чандлър от Brown Brothers Harriman.

"Много от средносрочните и дългосрочните инвеститори няма да направят нищо през тази седмица", каза ръководителят на звеното за глобални валутни стратегии на фирмата.

Единната валута отстъпи с 1,89% до 1,095 долара през вчерашния ден, след като инвеститорите реагираха на новината, че воденото от премиера Алексис Ципрас гръцко правителство ще затвори банките в страната до 6 юни и ще проведе референдум за предложенията на кредиторите по отношение на дълга.

В началото обаче нищо не предвещаваше този крах. В сутрешната търговия в Азия двойката евро-долар за кратко дори премина на положителна територия, добавяйки 0,3 на сто.

Впоследствие обаче последва най-големият еднодневен обрат в историята на единната валута. Предишното подобно постижение бе на 23 януари 2009 г., когато еврото спадна 1,70% спрямо американските пари, след като часове по-рано бе напред с 0,04%.

Според Чандлър обаче инвеститорите не трябва да променят позициите си заради референдума, тъй като пазарните фундаменти остават непроменени. "Ако очакваха покачване на лихвите на Фед през септември, те продължават да го правят", каза той.

Марк Чандлър също така добави, че "много хора разглеждат референдума като разменна монета в преговори, а не като (възможност за – бел. ред.) излизане на Гърция от еврозоната".

По думите на Франсис Яред, стратег в Deutsche Bank, пазарите са подготвени за движение на еврото в неблагоприятна посока, което обаче е с ограничено дългосрочно въздействие. "В сравнение с предходната седмица е налице ясно движение поради рисковете около Гърция, тъй като пазарът очакваше по-оптимистично развитие. Това, следователно, поставя на сцената движенията поради първоначалните рискове".

Въпреки това Яред добави, че в "по-дългосрочен план събитията в Гърция са по-ярък сигнал, че сегашната архитектура на еврозоната е уязвима от вътрешната политика. Това само по себе си ще оправдае известна структурна рискова премия, освен ако налице не е институционална промяна или допълнително икономическо сближаване".

По време на късната търговията в Азия във вторник едно евро се разменя за 1,1196 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още