IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на страните от ОИСР нарасна с 0,4% през второто тримесечие

Най-добро представяне сред страните от Г7 е отчетено във Великобритания и САЩ

16:03 | 26.08.15 г.
БВП на страните от ОИСР нарасна с 0,4% през второто тримесечие

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на най-развитите от икономическа гледна точка страни в света през второто тримесечие се е увеличил с 0,4% в сравнение с предходните три месеца. Това показват предварителните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от "Интерфакс".

Темпът на нарастване на най-големите икономики в света се забави от постигнатото покачване с 0,5% през първите три месеца на тази година. Равнището бе сходно и през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Най-значително ускоряване на възстановяването на БВП сред страните от Г7 е отчетено във Великобритания и САЩ. За периода април-юни британската икономика е нараснала с 0,7% спрямо 0,4% за периода януари-март. Икономиката на САЩ пък се е разширила с 0,6%, след като нарасна с 0,2% в предходните три месеца.

Германският БВП през последното тримесечие нарасна с 0,4% в сравнение с покачването с 0,3% през последните три месеца.

Значително влошаване се наблюдава в Япония, където икономиката се сви през тримесечието с 0,4%, след като се покачи с 1,1% за периода януари-март. Във Франция пък растежът се забави до 0% от 0,7%.

Темпът на растеж на икономиката на ЕС остана за трето поредно тримесечие 0,4%. В същото време икономиката на еврозоната се разшири с 0,3% след покачването с 0,4% тримесечие по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още