IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната с най-бърз растеж от началото на 2012 г.

Въпреки това слабата инфлация остава най-големият проблем за ЕЦБ в момента

17:27 | 27.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През юли кредитирането на фирмите в еврозоната расте с най-бързото темпо от началото на 2012 г. насам, но Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде подложена на нов натиск за увеличаване на своите стимули, след като спадащите цени на петрола и забавянето на икономиката на Китай потискат инфлацията, пише Ройтерс.

Обемът на кредитите за компаниите, които са най-важният двигател за възстановяването на икономиката в еврозоната в дългосрочен план, се увеличава с 0,9% спрямо 0,2% през юни. Растежът на кредитирането за домакинствата се ускорява до 1,9% от 1,7%.

Кредитирането в еврозоната се подобрява от края на 2014 г. благодарение на програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ, но инфлацията остава ниска на ниво около 0,2%. Индексът на потребителските цени се свива основно заради външни фактори, сред които сривът в цените на петрола и по-слабият глобален икономически ръст.

Очаква се следващата седмица ЕЦБ да намали прогнозите си за инфлацията, а някои икономисти очакват още парични мерки.

„Очакванията на ЕЦБ за растежа догодина са твърде високи“, коментира икономистът в Commerzbank Йорг Крамер. „Очакваме ЕЦБ да разхлаби курса на паричната си политика.“

От март насам ЕЦБ купува активи за 60 млрд. евро всеки месец в опит да съживи инфлацията. Главният икономист на банката Питър Прает коментира, че финансовата институция е готова да направи повече, тъй като рисковете, че ЕЦБ може и да не достигне целта си за инфлацията, се увеличават.

Но за разлика от предишни години, когато слабостите у дома бяха основният фактор, влияещ върху инфлацията, основната пречка сега са външни такива, а на ЕЦБ ще й бъде трудно да им повлияе.

Същевременно други данни на ЕЦБ показват, че паричното предлагане, измервано чрез широкия паричен агрегат М3, през юли расте с 5,3%. Това е най-бързото покачване от април и над прогнозите за повишение от 4,9%.

Въпреки че икономическата картина остава позитивна, ЕЦБ може и да не склони да действа все още.

„Поради текущите пазарни турбуленции ЕЦБ ще бъде принудена да не удължава или увеличава своята програма за количествени улеснения“, смята портфолио мениджърът на PIMCO Андрю Босъмуърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ЗА КАКВО КРЕДИТИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА В ЕВРОЗОНАТА ИДЕ РЕЧ, ЗА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА СТАВА ДУМА.След като китайчугите обезцениха юана си и облекчиха режима на кредитиране на собствените си фирми ПРОДАВАНИТЕ В ЧУЖБИНА ТЕХНИ СТОКИ ПОЕВТИНЯХА!КАК МОГАТ ДА СЕ КОНКУРИРАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОКИ С КИТАЙСКИТЕ?!Европейската икономика просто е смачкана от ПАДАЩИТЕ цени на китайските стоки!ЗА КАКВИ КРЕДИТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФИРМИ МОЖЕ ДА ИДЕ РЕЧ?!В ЕДНА ТАКАВА ВАЛУТНА ВОЙНА ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА КИТАЙСКОТО ЦУНАМИ?!ЖАЛ МЕ Е ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ.Чудя се какви схеми и какво ФИКТИВНО КРЕДИТИРАНЕ извършват и как още не са фалирали.Всъшност ГРЪЦКИТЕ БАНКИ вече поведоха хорото. Те все още са на командно дишане и извършваното от тях КАПКОВО НАПОЯВАНЕ на населението с парични средства не може да продължи до БЕЗКРАЙ!Краят на този филм вече сме го гледали през 2001 година в АРЖЕНТИНА!СЪДБАТА НА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ще бъде последвана и от италиански , испански банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още