IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижи курса на юана до най-ниското ниво от май 2011 г.

Централната банка ще поддържа валутния курс стабилен, а ръста на кредита – на разумно ниво

09:17 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Централната банка на Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Централната банка на Китай. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Китай понижи курса на юана спрямо долара до най-ниското му ниво от май 2011 г. насам. Това се случва само ден, след като финансовата институция заяви, че ще поддържа валутния курс стабилен, а ръста на кредита - на разумно нивo.

Преди началото на търговската сесия на фондовите борси в Азия във вторник Централната банка на Китай установи официалния курс на юана на ниво от 6,4864 юана за долар, което е най-ниското ниво от май 2011 г. насам и по-ниско с 0,2% от предишния фиксиран курс от 6,4750 юана за долар.

В понеделник банката подчерта намерението си да продължи с реформирането на механизма по формиране на обменния курс на местната валута. Реформата в тази насока започна на 11 август 2015 г.

Банката ще поддържа предпазлива паричната политика, която води от 2011 г. насам, като тя няма да бъде „нито прекалено твърда, нито прекалено мека“.

Институцията ще използва „гъвкаво“ различни инструменти, за да поддържа ликвидността на подходящо ниво и благоприятен кредитен растеж и социално финансиране.

„Ще подобрим и оптимизираме финансовите и кредитните структури, ще увеличим дела на прякото финансиране и ще намалим разходите за финансиране“, гласи обобщаващият документ на банкерите за паричната политика през четвъртото тримесечие.

Банката ще следи внимателно промените в икономиката и финансовите пазари на Китай, както и притока на чужди капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още