IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката на Португалия очаква ускорено възстановяване

Властите полагат усилия да привлекат инвестиции и да увеличат износа

14:25 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министърът на икономиката на Португалия очаква ускорено възстановяване

Министърът на икономиката на Португалия Мануел Калдейра Кабрал очаква подобрение в темпа на възстановяване в страната, като правителството опитва да привлича инвестиции и да увеличи износа, съобщи Bloomberg.

„Второто и третото тримесечие на тази година трябва да имат по-добро представяне, така че се надяваме перспективите за ръст да се подобрят“, казва Кабрал в телефонно интервю от Мексико, където е част от делегация за привличане на чуждестранни инвестиции. „Смятам, че повечето инвеститори, с които говорихме, нямаха опасения в тази насока. Те гледат на Португалия в дългосрочна перспектива“, допълва той. 

Bloomberg припомня, че централната банка на Португалия понижи прогнозите си за ръста на БВП от 1,5 на 1,3% през 2016 г. и от 1,7 на 1,6% следващата. Регулаторът очаква инвестициите да се повишат само с 0,1% тази година на фона на ръст от 0,7 на сто миналата.

Правителството е по-оптимистично за икономиката и смята, че тя ще се разшири с 1,8% тази и следващата година. Премиерът Антониу Коща пое властта в края на ноември миналата година и неговото социалистическо правителство на малцинството отменя с по-бърз темп пониженията на заплатите в публичния сектор, предложени от предишната администрация. Освен това властите увеличават косвените данъци.

„Работим, за да постигнем тези цели, но, разбира се, това винаги ще зависи от глобалния растеж“, казва Кабрал. Той е отказал коментар по въпроса дали правителството планира да ревизира целите си за икономическия ръст.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още