IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните печалби в Китай растат с най-бърз темп от близо 6 години

Усилията на правителството за справяне със замърсяването предизвикаха опасения от недостиг в предлагането през зимата

11:48 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбите на китайските индустриални компании се повишават през септември с най-бързия темп от близо шест години, съобщава Ройтерс. Усилията на правителството за справяне със замърсяването предизвикаха опасения от недостиг в предлагането през зимата и пратиха цените на готовите продукти като стомана и мед рязко нагоре.

Устойчивият ръст на печалбите ще дадат на китайските власти повече пространство за преструктуриране на раздутите и често неефективни държавни предприятия, които доминират индустрията в страната и генерират голяма част от корпоративната задлъжнялост.

През септември индустриалните печалби растат с 27,7% на годишна база до 662,18 млрд. юана (99,46 млрд. долара). През август повишението беше 24%, показват данните на Националната статистическа служба. 

Ръстът през септември е най-високият от декември 2011 г., когато печалбите се повишиха с 31,5%.

От статистическата служба обясняват скока с по-силния ръст в продукцията и продажбите, както и с по-високите цени на промишлените стоки.

„Прогнозираме, че индустриалният сектор ще остане на стабилна, подобряваща се траектория през четвъртото тримесечие“, посочват от китайското Министерство на индустрията.

През първите девет месеца на година печалбите на индустриалните компании възлизат на 5,58 трлн. юана, като повишението спрямо същия период на миналата година възлиза на 22,8%. Задлъжнялостта на тези фирми се е увеличила с 6,7% на годишна база през периода януари – септември.

Макар че дългогодишният бум в строителството започва да показва сигнали за отслабване, все още силните индустриални печалби ще бъдат добри новини за властите в Китай, които през изминалата седмица заложиха политическите и икономическите приоритети за следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още