IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция скочи до 13 на сто

На годишна база поскъпват предимно разходите за транспорт и за хранителни стоки

14:41 | 04.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Центърът на Истанбул вече е с новогодишна украса. Снимка: Ройтерс</em></p>

Центърът на Истанбул вече е с новогодишна украса. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Турция скочи до най-високото си ниво от 2003 г. Годишният темп на растеж на цените се ускори през ноември до 12,98 на сто на годишна база, обяви турският статистически институт. По този начин инфлацията надмина за първи път достигнатото по време на глобалната икономическа криза през 2008 г. равнище от 12,06%, предава DPA. 

Спрямо миналия месец инфлацията e 1,49 на сто, което е малко над очакванията на анализаторите. На годишна база поскъпват предимно разходите за транспорт (с 18,56 на сто), но също и за хранителни стоки (с 15,78 на сто).

Междувременно вицепремиерът Мехмет Шимшек заяви в Twitter, че правителството очаква през декември по-слаба инфлация.

От юли насам инфлацията в страната се ускорява непрекъснато, същевременно турската лира губи стойност. Според очакванията на повечето икономисти в подобна ситуация централната банка следва да се намеси с увеличение на лихвите.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче същевременно се изказва срещу увеличение на лихвите, за да не се прекрати икономическият ръст, който през второто тримесечие достига 5,1 на сто. Растежът на икономиката се облагодетелства и от износа, който благодарение на понижението на лирата отчита все по-добри стойности.

В турската икономика главните проблеми са именно инфлацията и загубата на стойност на местната валута. В неделя Ердоган предупреди в своя реч в град Муш предприемачите да не изнасят спечелените в страната пари извън Турция. „Чувам, че някои предприемачи имат стремеж да преместят богатството си в чужбина. Това е предателство срещу отечеството“, отсече Ердоган.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още