IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите при безработица в САЩ расте, но под очакванията

В същото време потребителските разходи се повишават през юли

17:44 | 30.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления за обезщетения при безработица, се е увеличил през миналата седмица, но основната тенденция продължава да показва силен пазар на труда, който ще продължи да подкрепя растежа на икономиката през тази година, съобщава Ройтерс.

Първоначалните заявления при безработица в САЩ са се увеличили с 3 хил. до сезонно изгладените 213 хил. за седмицата, приключила на 25 август. Очакванията на икономистите, интервюирани от Ройтерс, бяха за достигане на броя на заявленията до 214 хил.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните заявления, която се счита за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, се понижи с 1500 до 212 250. Това е най-ниското ниво от декември 1969 г.

Засега няма сигнали, че протекционистката политика на администрацията на Тръмп, която доведе до ескалация на търговската война с Китай и двустранното въвеждане на мита и от други търговски партньори, включително Европейския съюз, Канада и Мексико, се отразява негативно на пазара на труда.

Пазарът на труда в САЩ, който се смята, че е близо до пълна заетост или вече я е постигнал, стимулира растежа на заплатите, а това подкрепя потребителските разходи и съответно цялата икономика.

По-рано през седмицата стана ясно, че щатската икономика се е разраснала с 4,2% през второто тримесечие на годината, което е най-бързият й темп на растеж от близо четири години насам.

Междувременно от други данни, публикувани в четвъртък, се вижда, че потребителските разходи в САЩ през юли са се повиши.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, са нараснали с 0,4% през миналия месец, което отговоря и на очакванията на анализаторите. Домакинствата са прекарали повече време в ресторантите през юли, както и в местата за настаняване. Със същия темп се повишиха потребителските разходи и през юни. 

В същото време ценовият индекс на личните потребителски разходи (с изключение на храните и енергийните компонентни) се е повишил с 0,2% през миналия месец спрямо ръста от 0,1% през юни. На годишна база показателят нараства от 1,9% през юни до 2% през юли. Именно този индекс е предпочитан за измерване на инфлацията от страна на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още