IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в Китай се забавя до тригодишно дъно през февруари

Новите поръчки за износ намаляват за девети пореден месец, но с по-сериозен темп

12:31 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишлената активност в Китай се забавя до тригодишно дъно през февруари, тъй като поръчките за износ са намалели с най-бързи темпове от глобалната финансова криза насам, подчертавайки задълбочаващите се пукнатини в икономиката, която се сблъсква със слабо търсене на вътрешния и на външния пазар, съобщава Ройтерс.

Мрачните данни вероятно ще засилят перспективите, че втората по големина икономика в света ще загуби още от инерцията си, след като растежът през миналата година се забави до 30-годишно дъно.

Дори и с увеличаване на правителствените стимули растат опасенията , че Китай е изложен на риск от по-рязко забавяне, ако настоящите търговски преговори между азиатската страна и САЩ не успеят да намалят натиска.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността спадна до 49,2 пункта през февруари спрямо 49,5 пункта, отчетени през януари. Това забавяне на активността в сектора се случва за трети месец подред според данни на Националното статистическо бюро. За сравнение, анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха запазване на активността на нивата от януари. Като цяло производствената активност в Китай отслабва от май миналата година насам.

„Ако търговската война наистина не се превърне в удължено примирие, отслабващата тенденция може да не свърши бързо“, коментира Ирис Пан, икономист в ING. Тя добави, че очаква спад в  PMI индекса и през март.

Разбивката на данните показва, че производственият подиндекс се понижава до 49,5 пункта спрямо 50,9 пункта през януари.

Производителите пък продължават да намаляват броя на работните места, като властите в Пекин наблюдават внимателно тази тенденция. Темпът на намаляване на заетостта е най-бърз от декември 2015 г. насам.

Новите поръчки за износ намаляват за девети пореден месец, но с по-сериозен темп, което е пореден знак за влошаващото се глобално търсене. Поиндексът слезе до 45,2 пункта – най-ниската му стойност от февруари 2009 г.

Но общите нови поръчки - показател за бъдещата активност на заводите - се връщат обратно в експанзионистична територия, което предполага известно подобрение на вътрешното търсене. Подиндексът нарасна до 50,6 пункта спрямо 49,6 през януари, след като бе надолу два последователни месеца подред.

Според анализатори ще са необходими месеци, за да се види дали рекордното кредитиране ще подобри бизнес активността. Надеждите са компаниите да взимат кредити с цел да финансират експанзията и инвестициите си, а не само да рефинансират съществуващия си дълг.

Някои икономисти смятат, че икономическият растеж на Китай може дори да се забави под 6% през първата половина на годината от 6,4% през четвъртото тримесечие, преди да се стабилизира по-късно през годината, когато ще могат вече реално да се усетят мерките, взети за стимулиране на икономиката.

Износът на Китай вероятно ще остане под натиск дори ако преговорите между САЩ и Китай доведат до споразумение, тъй като търсенето в световен мащаб отслабва.

Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че скоро може да подпише споразумение с китайския президент Си Дзинпин за прекратяване на търговската война между двете страни. Но водещият преговарящ от американска страна коментира, че е твърде рано да се прогнозира резултатът.

„Проблемите на САЩ с Китай са твърде сериозни, за да бъдат решени с обещания на Пекин да купува повече стоки от САЩ и всяко споразумение трябва да включва начин да гарантира, че ангажиментите са изпълнение“, каза търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още