IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната навлезе в червената зона

Оптимизмът в сектора се намира на едно от най-ниските си нива, откакто започва събирането на данни през юли 2012 г.

16:58 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в еврозоната навлезе в червената зона през миналия месец за първи път от пет години насам, тъй като тревогите около търговската война, забавянето на световния растеж и предстоящото напускане на Великобритания от Европейския съюз засегнаха търсенето, става ясно от проучване на IHS Markit, съобщава Ройтерс.

Начело на забавянето в промишления сектор в региона се оказва Германия, което би трябвало да притесни банкерите от Европейската централна банка, тъй като само преди два месеца те прекратиха програмата си за обратно изкупуване на облигации за 2,6 трлн. евро.

Изправена пред по-нататъшно забавяне в растежа на еврозоната, ЕЦБ се очаква да поднови еветините банкови заеми за банките през юни, както и да забави повишението на лихвите до 2020 г. в опит да предотврати рецесия, сочи проучване на Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) в еврозоната се понижава за седми пореден месец подред до 49,3 пункта спрямо 50,5 пункта, отчетени през януари. Падането под ключовата граница от 50 пункта се случва за първи път от юни 2013 г., а именно тя отделя ръста от спада в сектора.

Данните от Германия показват забавяне на бизнес активността в промишлеността за втори месец подред, като индексът остава на ниво от 47,6 пункта. Във Франция PMI индексът за промишлеността показва, че растежът се е забавил рязко, докато в Испания псада под нивото от 50 пункта за първи път от над пет години.

„Производството в еврозоната се намира в най-сериозния си негативен тренд от близо шест години, като прогнозните индикатори сочат, че рисковете ще нарастват с наближаването на пролетта“, коментира Крис Уилямс, старши икономист в IHS Markit.

Оптимизмът в производствения сектор се намира на едно от най-ниските си нива, откакто започва събирането на данни през юли 2012 г. Бъдещият индекс на производството пък спадна от 57,4 пункта през януари до 56,7 пункта през февруари.

„Компаниите съобщават, че повишената политическа несигурност, включително Brexit, удрят по търсенето и влошават апетита към риск“, отбелязва още Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още