IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие на британците е на най ниското си ниво от 6 години насам

Петте показателя, с които се измерва доверието, са спаднали, като вижданията на домакинствата за собствените им финанси през 2020 г. са се понижили с три пункта

16:00 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Доверието на потребителите в Обединеното кралство се понижи и достигна шестгодишно дъно този месец, като нагласите на британците по отношение на личните им финанси са все по-малко оптимистични, показва проучване, публикувано в петък.

Институтът GfK заяви, че ключовият му индекс е спаднал с два пункта до минус 14 пункта. Всички пет показателя, с които се измерва доверието, са спаднали, като вижданията на домакинствата за собствените им финанси през следващата година са се понижили с три пункта, съобщават от Bloomberg.

Проучването на 2001 лица е проведено през първите две седмици на октомври, период, в който се наблюдава засилена несигурност, тъй като премиерът Борис Джонсън се опита да постигне ново споразумение за напускане на Европейския съюз, а Английската централна банка предупреди за „съществени рискове“ от икономически срив в случай на твърд Brexit. Оттогава на Великобритания беше предоставено удължаване на престоя в ЕС, а страната се подготвя за избори през декември.

„Това влошаване на настроенията по отношение на личните ни финансови дела е тревожно, тъй като силните потребителски разходи са главният двигател на икономическия растеж“, заяви Джо Статън, директор на клиентската стратегия в GfK, ситиран от Bloomberg.

„Никой не иска да намали потребителските разходи и се надяваме, че това не се случва. Но продължаващата несигурност около Brexit и предстоящите избори не е от полза", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още