IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният износ помогна на Германия да избегне спад на БВП в края на 2020 г.

За цялата 2020 г. германската икономика се е свила с 5%

12:19 | 29.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Силният износ помогна на Германия да постигне 0,1% ръст през последното тримесечие на 2020 година, предотвратявайки свиването, въпреки че втората вълна на коронавируса удари спирачките на потреблението в най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на Федералната служба за статистика.

След историческия спад на брутния вътрешен продукт от 9,7% през второто тримесечие на 2020 г., германската икономика се възстанови през лятото, като се разшири с 8,5% през третото тримесечие.

германска германска

През четвъртото тримесечие обаче процесът на възстановяване се забави поради втората вълна на коронавируса и новото блокиране, наложено в края на годината. Това се отрази по-специално на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството подкрепиха икономиката, съобщи Службата по статистика.

За цялата 2020 г. германската икономика се е свила с 5%, като се очаква понижението да продължи и през първото тримесечие на 2021 г., тъй като мерките бяха удължени до средата на февруари.

Според правителствените прогнози БВП ще нарасне с 3,3% през 2021 г., което е по-малко спрямо предишната прогноза за ръст от 4,4% през тази година.

Представяйки ревизираната прогноза, министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че очаква разширяването да продължи през 2022 г. и икономиката да възвърне нивото си отпреди кризата през втората половина на следващата година.

Германия претърпя втория си по големина икономически спад в следвоенната история миналата година.

Канцлерът Ангела Меркел и властите на провинциите се договориха миналата седмица да удължат мерките до средата на февруари, тъй като Германия, някога модел за подражание в борбата с пандемията, не успява да преодолее втората вълна на вируса.

Проучване, публикувано в понеделник, показва, че настроението на германския бизнес се е понижило до шестмесечно дъно през януари, тъй като втората вълна на коронавируса спря икономическото възстановяване.

 В сравнение с преди кризата

Брутният вътрешен продукт все още значително намалява в сравнение с нивата му преди кризата.

БВП през четвъртото тримесечие на 2020 г. е спаднал на календарно изгладена база с 3,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. - тримесечието преди началото на коронавирусната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И упс, това на видеото може да го проследите като технология лично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Заради газа, изнесоха и Навални - знаят те как се прави келепир "идейните".Ето как с биткойнчета САЩ наливат милони/милиарди на руският опозиционер Навални:https://youtu.be/SzXBeNVzFPw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още