IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се появяват ли основателите на BioNTech на евробанкнотите?

По време на пандемията от коронавируса базираният в Майнц производител на ваксини BioNTech успя за сравнително кратко време да разработи ваксина срещу Covid-19

13:14 | 01.01.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата съоснователи на BioNTech. <em>Снимка: EPA/BERND VON JUTRCZENKA / POOL</em></p>

Двамата съоснователи на BioNTech. Снимка: EPA/BERND VON JUTRCZENKA / POOL

Евродепутат предлага на новите пари да има изображения на учените Угур Шахин и Йозлем Тюречи

Угур Шахин и Йозлем Тюречи, основатели на производителя на ваксини BioNTech, да бъдат изобразени като мотиви на банкнотите на Европейската централна банка (ЕЦБ) в бъдеще. Това искане е отправил депутатът в Европейския парламент от германските свободни либераили Мориц Кьорнер.

На новите евробанкноти трябва да бъдат изобразени важни европейски личности, казва Кьорнер пред Welt am Sonntag, а Шахин и Тюречи определено били сред тях.

Тяхната работа е спасила живота на милиони европейци: „Техният житейски път е впечатляваща история за интеграция, напредък, предприемачество, високи научни постижения и потенциала на едно отворено имиграционно общество“, казва депутатът.

По време на пандемията от коронавируса базираният в Майнц производител на ваксини BioNTech успя за сравнително кратко време да разработи ваксина срещу Covid-19, базирана на т.нар. техника на иРНК, и да получи одобрения след приключилите проучвания.

20 години след въвеждането на еврото Европейската централна банка започва процес на промяна на дизайна на банкнотите. Населението в еврозоната трябва да бъде широко ангажирано в процеса, а изследователите на общественото мнение трябва да определят различните желания за дизайна в държавите от зоната.

Но ще минат няколко години, преди да има действително преработени банкноти: През 2024 г. Управителният съвет на ЕЦБ трябва да вземе решение за производството на новите пари, както и за това кога те ще бъдат пуснати в обращение.

Дали обаче тази удължена процедура наистина ще доведе до това основателите на Biontech да се появят на банкнотата от 10 или 50 евро, е съвсем друг въпрос. Тъй като повече от 342 милиона жители на еврозоната плащат с банкнотите и те са валидни от Лапландия до френските отвъдморси територии Гваделупа и Мартиника, Европейската централна банка внимава да не засегне с дизайна на парите националната чувствителност и да не облагодетелства някои страни членки.

Това е и в основата на балансираната процедура за вземане на решенията при преработката на дизайните. Резултатът от тези усилия за постигане на консенсус може да се види в банкнотите, които са в обращение в момента: одобрени от мнозинството и може би малко безвкусни в крайна сметка. Предполага се, че прозорците, портите и мостовете върху банкнотите илюстрират типични архитектурни стилове от епохите на европейската културна история, като романски и бароков стил. Въпреки това изобразените сгради са идеално-типични и не съществуват в действителност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хехе ... че то у вашият колхоз е ясно , че немате вътрешен нужник , през пост през два си го казваш ... :))) ... а че ползвате все още вестници , беше тайна за нас ... 22век сме , с парите се купува тоалетна хартия , и тя се ползва , по-практично и хигиенично е от вестниците , не се омазваш и не си боядисваш зaдника ... а вероятно лятото и зелена шума ползвате , да пестите от вестници ... :))) ... дева и прооозззтото парче си дева ... нема такъв друг глиган като теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , има и по-заслужили , смятам ... тъкмо с по-голем кеф да използвам евробанкнотите у външния нужник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Евродепутатска признателност за "финансирането", май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ще се появяват ли основателите на BioNTech на евробанкнотите? >> Ей, не мина Нова година и завиха сирените на **** пропаганда! Гнус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Това е резултата от липсата на реални ангажименти на евродепутатите Ако тези хора работеха здраво за просперитетана ЕС,нямаха да имат време да се занимават с глупости.Понеже оправиха всички проблеми,и корупцията и инфлацията и куп още проблеми сега въпроса е кой да бъде изобразен на евровалутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още