IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите във Великобритания се възстанови от омикрон през януари

Покачването на цените в страната обаче може дa притесни централните банкери и да доведе до поредно лихвено повишение

16:25 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Секторът на услугите във Великобритания е отбелязал ръст по-рано от очакваното през миналия месец, след като страната понесе силен удар от бързото разпространение на омикрон. Покачването на цените в Обединеното кралство обаче може да е повод за притеснение за Английската централна банка (АЦБ), която се очаква да повиши лихвите по-късно в четвъртък, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на IHS Markit/CIPS е нараснал до 54,1 пункта спрямо декемврийските 53,6 пункта, които отбелязаха 10-месечно дъно. За сравнение – предварителните данни бяха за свиване до 53,3 пункта.

„Търсенето е започнало да се възстановява от ефекта на ограниченията срещу омикрон и повечето компании очакват само временно забавяне от отложените резервации и отсъствията на служители през годината“, каза икономическият директор в IHS Markit Тим Мур.

По-конкретно, компаниите от туристическия сектор отчетоха спад в продажбите около Коледа и Нова година.

Общият PMI индекс, който включва и данните за производството, е нараснал до 54,2 пункта спрямо 53,6 пункта, достигнати през последния месец на 2021 г.

Резултатът от над 50 пункта показа, че по-голямата част от фирмите са отчели ръст, въпреки че много икономисти смятат, че икономиката на страната може да се е свила през декември и януари поради ограничителните мерки и отсъстващите служители.

Въпреки това индексът показа, че компаниите са оптимисти относно 2022 г.

„Очакванията за растежа за следващата година са се подобрили през януари и сега са на най-високото ниво от миналата пролет насам. Често единствената причина за несигурност е намирането на работна ръка“, каза Мур.

Официалната статистика показа рекорден брой на свободни работни места в последното тримесечие на 2021 г., а недостигът на служители е с над 50% по-висок спрямо предпандемичните нива.

Разходите на компаниите за услуги са нараснали с втория си по бързина темп през януари. Това е отражение на по-високите заплати, нарасналите разходи за логистика, енергийните сметки и поскъпналите суровини. Всички тези разходи са били прехвърлени към потребителите. Ръстът в цените е отбелязал най-високото си ниво от воденето на статистиката, започнало през юли 1996 г.

Това допринася за опасенията на АЦБ, че забавянето на ръста на потребителските цени ще отнеме повече време от очакваното.

През декември инфлацията във Великобритания се е ускорила до 30-годишен връх, след като по-високите цени на енергията, възобновеното високо търсене и проблемите с доставките са продължили да вдигат потребителските цени.

Инфлацията в страната е достигнала 5,4% на годишна база, което е най-високото ниво от март 1992 г. За сравнение - през ноември показателят се равняваше на 5,1%, което е 10-годишен връх. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение до 5,2%.

Затова и масово очакванията на пазара са централната банка да повиши лихвите на заседанието си в четвъртък. Това ще е поредното повишение от предстояща серия от лихвени увеличения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още