IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред страните с най-голям ръст в продажбите на дребно

Ограничителните мерки против омикрон свиха продажбите на дребно в Европа

15:36 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Хора се разхождат в търговски център в Милано, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Хора се разхождат в търговски център в Милано, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Ограничителните мерки против бързоразпространяващия се вариант на коронавируса омикрон са свили продажбите на дребно на Стария континент през декември, показват сезонноизгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. В същото време България е сред страните, в които показателят е нараснал най-силно на месечна база.

В последния месец на 2021 г. обемът продажби на дребно се е свил с 3% в еврозоната и с 2,8% в Европейския съюз (ЕС) на месечна база. За сравнение – през ноември показателят се е увеличил с 1% в еврозоната и с 0,9% в ЕС.

На годишна база изменението е било съответно 2% увеличение и 2,6% ръст.

eu eu

Източник: Евростат

Средногодишно търговията на дребно през 2021 г. спрямо 2020 г. е отбелязала ръст от 5% в еврозоната и от 5,5% в ЕС.

Месечно сравнение на база сектор и страна членка

Обемът на продажбите на дребно на нехранителни стоки в еврозоната се е свил с 5,2 на сто на месечна база и с 0,3% за храните, напитките и тютюневите изделия. Увеличение е имало единствено при автомобилните горива в размер на 0,1 на сто.

В ЕС продажбите на дребно са се свили с 5% за нехранителните стоки и с 0,2% за храните, напитките и тютюневите изделия. Продажбите на автомобилни горива са останали без промяна.

Най-голям спад в показателя е отчетен в Нидерландия (-9,2%), Испания (-5,7%) и Германия (-5,5%). Най-голямо увеличение на месечна база е имало в Латвия (7,2% ръст), Словения (2,1%) и България и Унгария (и двете с по 1% ръст).

Годишно сравнение на база сектор и страна членка

Обемът на продажбите на дребно на нехранителни стоки в еврозоната се е увеличил с 3,1% и с 14,2% за автомобилните горива. Годишно намаление е отчетено единствено при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в размер на 1,1 на сто.

В ЕС продажбите на дребно са се увеличили с 4% за нехранителните стоки, но са намалели с 0,9% за храните, напитките и тютюневите изделия. Продажбите на автомобилни горива са нараснали с 13,1% на годишна база.

Сред страните члнеки с най-голямо повишение на годишна база са Словения (44,1% ръст), Литва (16,2% ръст) и Естония (12,6% ръст). Най-голямо намаление е имало в Ирландия (-3,2%), Испания и Финладния (по -3% спад).

В България продажбите на дребно през декември са нараснали с 9,4% за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още