IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на мерките в Европа доведе до рязък ръст на бизнес активността

Общият индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната е отчел най-големия си ръст от март 2021 г.

16:24 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната е нараснала рязко през февруари, след като противоепидемичените мерки в редица европейски страни бяха облекчени. Това става ясно от предварителните данни на изследователския институт IHS Markit. Подобрение се отчита в очакванията на компаниите за предстоящите месеци, в новите поръчки, както и в ръста на заетостта.

Значително подобрение има в сектора на услугите, а някои производители отчетоха подобрение и в продукцията. Продължаващият ценови натиск обаче е спомогнал за най-резкия ръст на средните цени на стоките и услугите, откакто се води статистиката.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за еврозоната е нараснал с 3,5 пункта през февруари. Това е най-големият месечен ръст от март 2021 г., с който показателят се е повишил от 52,3 пункта през януари до 55,8 пункта през този месец. Резултатът показва рязко ускоряване на растежа на производството на Стария континент, след като показателят записа два поредни месеца на по-слаб ръст.

Най-голямо подобрение има в сектора на услугите, където растежът на активността се е възстановил, отчитайки най-високия си темп от ноември 2021 г. Продукцията в производството също е нараснала, макар и по-леко, до най-бързия си темп от миналия септември благодарение на донякъде подобрения достъп до материали.

„Икономиката на еврозоната си възвърна инерцията през февруари, тъй като облекчаването на мерките доведе до възобновено търсене на много потребителски услуги като такива за пътувания, туризъм и отдих“, каза главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Данните показват, че компаниите в еврозоната са по-оптимистично настроени, а заетостта отбеляза ръст за втори пореден месец тази година. Уилямсън обаче изтъкна и няколко негативни тенденции.

„Въпреки че са се облекчили, проблемите с доставките продължиха да са широкоразпространени. Покачващите се цени на енергията и увеличаващите се заплати са допринесли за инфлационния натиск“, каза Уилямсън, според когото бързият темп на покачване на цените ще увеличи и спекулациите за по-ястребова*  позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ).

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още