IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика отбеляза силно начало на годината

Ръстовете в продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите надминаха очакванията на икономистите

11:15 | 15.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика отбеляза силно начало на годината. Публикуваните във вторник данни за продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите надминаха очакванията на икономистите, но повторното настъпване на коронавируса и високата волатилност на суровинните пазари помрачават икономическите перспективи за следващите месеци, пише CNBC.

Данните обединяват двата месеца януари и февруари, тъй като по традиция китайската статистическа служба цели да избегне изкривяванията около Китайската нова година.

Продажбите на дребно са нараснали с 6,7% на годишна база, докато очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 3%. Продажбите на мебели са били единствените, при които е отчетено понижение в размер на 6 на сто. Най-голям ръст е имало в продажбите на петролни продукти, злато, сребро и бижута.

Стабилното увеличение на продажбите на автомобили - които през по-голямата част от миналата година намаляваха - също е спомогнало за ръста на показателя, както и търсенето по време на Китайската нова година и интереса към продукти, свързани с Олимпийските игри, обясни говорителят на Националното статистическо бюро на Китай Фу Линхуей по време на пресконференция.

Той посочи, че скорошният ръст на новозаразените с коронавирус вероятно ще ограничи потреблението в някои сфери, а основите на възстановяването на потребителското търсене все още не са стабилни. "Постигането на годишната цел от около 5,5% със сигурност ще изисква големи усилия", каза Фу на мандарин, според превод на CNBC.

Промишленото производство също е надминало очакванията от 3,9% ръст, записвайки повишение в размер на 7,5 на сто на годишна база.

Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 12,2% на годишна база спрямо прогнозите за 5% ръст. Едно от най-големите повишения е отчетено в производството на високи технологии, където то е било в размер на 42,7 на сто. Инвестициите в инфраструктура са нараснали с 8,1%, а тези в недвижими имоти - с 3,7%.

Според водещия икономист за Азия в Oxford Economics Шон Фенър държавните разходи ще спомогнат за развитието на инфраструктурата, но няма да са достатъчни, за да компенсират забавянето в сектора на недвижимите имоти. Според Фенър стимулите ще подсилят икономиката, която ще отбележи ръст от 4,9% през тази година и близо 5,4% през следващата.

Нивото на безработицата в градовете е достигнало 5,5% на месечна база през февруари. Безработицата при младежите на възраст между 15-24 години е останала висока на равнище от 15,3 на сто.

Миналата седмица китайското правителство обяви целеви растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,5% през 2022 г. Много икономисти смятат, че тази цел е твърде амбициозна, особено след поредното настъпване на коронавируса, което принуди фабриките временно да спрат производството.

Главният икономист за Китай в ING Айрис Пан заяви, че обмисля ревизия в посока надолу на прогнозата си за 6,8% ръст на БВП именно заради коронавируса. Новите ограничения заради вируса затвориха важни икономически зони в Китай. "Тези развития ще повлияят на икономическото възстановяване на местно ниво, но не толкова на национално", каза Фу. Тя обаче предупреди, че има редица рискове за икономиката, тъй като международната обстановка е сложна и води до волатилност в цената на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още