IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските тийнейджъри първи по активност в интернет в ЕС

Проучване на ЕС показа, че четири от всеки пет тийнейджъри у нас на възраст от 9 до 16 години влизат в интернет ежедневно

17:22 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Българските тийнейджъри първи по активност в интернет в ЕС

Четири от всеки пет тийнейджъри в България на възраст от 9 до 16 години ползват интернет ежедневно, което ни нарежда на първо място в Европейския съюз (ЕС), заедно с Швеция.

Това показва проучване на Европейския съюз (ЕС) и Лондонското училище по икономика, проведено сред 23 420 младежи от 25 европейски страни и посветено на рисковете и безопасността на тийнейджърите в интернет.

От резултатите става ясно, че тийнейджърите в България и Швеция си поделят първо място по честота на влизане в интернет. И в двете страни 83% от младежите на възраст между 9 и 16 години са заявили, че използват интернет всеки ден или почти всеки ден.

Активни посетители на глобалната мрежа са и децата в Естония и Холандия, които заемат трето и четвърто място. В същото време Турция е последна – там само една трета, или 31% от анкетираните тийнейджъри, са заявили, че влизат в интернет всеки ден.

На дъното на класацията се намират още Германия, Ирландия и Австрия, където половината от децата заявяват, че използват интернет ежедневно.

Въпреки честото си присъствие в мрежата обаче българските тийнейджъри заемат едно от последните места по наличието на профил или регистрация в някаква социална мрежа. Проучването на ЕС показва, че 51% от всички анкетирани тийнейджъри в България имат профил в социална мрежа, което ни нарежда на 20-то място сред 23 класирани държави.

Средното ниво за ЕС е 57%, като Турция и Румъния са на последно място, защото там 47% от интервюираните тийнейджъри имат регистрации в социални мрежи. На първо място е Холандия със 78%, следвана от Словения със 76% и Латвия със 75%.

Оказва се още, че българските тинейджъри са с най-малко на брой контакти в социалните мрежи, заедно с тези в Румъния, Германия и Финландия. Общо 52% от тях са заявили, че имат по-малко от 10 контакти в социалните мрежи, а при други 35% броят им варира между 11 и 50.

Румънските тийнейджъри са с най-малобройни онлайн контакти в социалните мрежи като цяло, като цели 65% от тях съобщават, че броят им е по-малък от десет.

Унгария, Великобритания и Белгия са страните, където тийнейджърите са с най-много приятели в социалните мрежи, като в Унгария 32% от младежите са обявили, че имат между 101 и 300 контакти.

21% от най-младите интернет потребители в България признават, че са попадали на материали със сексуално съдържание в интернет – снимки или видеоклипове, но само една пета от тях са заявили, че това ги е смутило по някакъв начин.

От проучването става ясно също, че 5% от българските тийнейджъри са пострадали по някакъв начин в мрежата от компютърен вирус, смущаващо съдържание или общуване със съмнителни хора.

Общо 38% от българските тийнейджъри виждат в глобалната мрежа източник на потенциални заплахи за децата на тяхната възраст, което обаче ни нарежда сред страните, където тийнейджърите са най-малко притеснени от съдържанието в интернет. Тийнейджърите в други страни са по-предпазливи към рисковете в интернет, начело с Дания и Испания, където над 90% от децата признават, че в мрежата има съдържание, което е неподходящо за тяхната възраст.

Целта на проучването на ЕС е да събере информация за опита на децата в интернет, като се фокусира над техните основни интереси, дейности, причини да го използват, рискове и безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още