IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфория на IPO пазара в САЩ заради китайски интернет компании

Уебсайтът за онлайн телевизия Youku.com постигна най-силния борсов дебют в САЩ след този на китайската търсачка Baidu през 2005

13:09 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еуфория на IPO пазара в САЩ заради китайски интернет компании

Две китайски интернет компании доведоха до оживление на пазара на първични публични предлагания в САЩ вчера, като уебсайтът за онлайн телевизия Youku.com постигна най-силния борсов дебют в САЩ след този на китайската търсачка Baidu.com през 2005 г.

Онлайн книжарницата Dangdang бе другата китайска компания, чиито акции започнаха да се търгуват от вчера, като тя постигна третото най-силно представяне на акциите в първия ден от търговията им за 2010 година, пише Wall Street Journal.

Youku.com и Dangdang доминират в своите пазарни ниши в Китай. Двете компании успяха да увеличат приходите си по време на глобалната икономическа криза благодарение на голямата потребителска база в Китай, където степента на проникване на интернет остава сравнително слаба. Това според анализатори създава отлични възможности за растеж на Youku.com и Dangdang, докато популярността на интернет в Китай се увеличава.

Youku.com никога не е излизала на печалба, но въпреки това цената на акциите й скочи със 161% в деня на борсовия й дебют до 33,44 долара на Нюйоркската фондова борса. Цената на акциите бе 12,80 долара при записването за първичното публично предлагане. Компанията продаде 15,8 млн. акции, като цената им бе по-висока от очакваните 9-11 долара.

Повишението на акциите на Youku.com при борсовия й дебют е най-силното от това на китайската онлайн търсачка Baidu.com, чиито акции поскъпнаха с 354% в деня на дебюта й през август 2005 г., по данни на Dealogic.

Онлайн книжарницата Dangdang обяви печалба за първи път през 2009 г. Нейните акции се повишиха с 87% до 29,91 долара на Нюйоркската фондова борса вчера в сравнение с цената на IPO-то от 16 долара. Компанията продаде общо 17 млн. акции по цена над очаквания интервал от 13 до 15 долара за акция.

Борсовият дебют на Dangdang е третият най-силен за тази година.

Основните приходи на Youku.com са от онлайн реклама, като ръководството на компанията твърди, че е в състояние да представя новите телевизионни предавания в интернет на много по-ранен етап и много по-големи мащаби в сравнение със САЩ. Една от причините за това е, че телевизионният пазар в Китай е по-фрагментиран от този в САЩ, където малък брой кабелни оператори и мрежи контролират по-голяма част от съдържанието.

Youku.com е сравнявана в YouTube поради дейността си, докато Dangdang е оприличавана на щатската онлайн книжарница Amazon.com. Ръководството на Dangdang посочва, че се стреми да следват модела на Amazon и да разшири своите продажби извън книгите. Най-големият конкурент на Dangdang в Китай е онлайн магазинът за търговия на дребно Taobao.com, който е собственост на Alibaba Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още