IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой нови патенти са издадени в САЩ през 2010 година

IBM, Samsung и Microsoft са компаниите с най-голям брой патентовани открития през миналата година

13:06 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой нови патенти са издадени в САЩ през 2010 година

IBM, Samsung и Microsoft са трите компании с най-голям брой нови патенти, издадени в САЩ през 2010 г., като увеличението в рамките на миналата година възлиза на рекордните 31 на сто.

Освен това в рамките на изминалата година в САЩ са издадени рекордните 219 614 патента, по данни на изследователката компания IFI Claims Patent Services, цитирани от Bloomberg.

Най-големият доставчик на компютърни услуги в света IBM е първата компания, която е получила повече от 5000 патента в рамките на само една година, показва проучването на IFI Claims Patent Services.

Общият им брой възлиза на 5 896, а след IBM по брой нови патенти се нарежда Samsung с общо 4551. На третото място застава Microsoft, която е патентовала 3 094 открития.

Службата по патенти и търговски марки в САЩ отчита рекордно увеличение на новите патенти от 31% на годишна база, което според анализатори показва, че икономическата криза не е разубедила компаниите да продължават да правят нововъведения.

Всички компании в топ десет по брой на новите патенти през 2010 отчитат увеличение спрямо 2009.

През 2010 година IBM, която е компанията с най-много патенти в САЩ, е получила правото да патентова система за засичане на земетресения, система за предсказване на пътното движение и чип за компютър, който съчетава електрически и оптични устройства.

Броят на патентите на IBM нараства с 20% на годишна база през 2010 и компанията оглавява списъка на IFI Claims Patent Services за 18-а поредна година.

IBM инвестира 6 млрд. долара годишно за развойна дейност и получава около 1 млрд. долара приходи от интелектуалната си собственост, в най-голяма степен от своите патенти.

Canon и Panasonic са другите две компании в топ пет. Производителят на iPad и iPhone - Apple, влиза в топ 50 за първи път от създаването си, заставайки на 46-то място. През миналата година компанията е удвоила броя на новите си патенти до 563, показват данните на IFI Claims Patent Services.

При Samsung увеличението е от 26% на годишна база, докато за Microsoft възлиза на 6,5%.

IFI Claims Patent Services провежда проучването всяка година, в което класира 2000 фирми като част от своята база данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още