IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM предвижда холограмни телефонни разговори до 2015

Технологичната компания очаква да има градове, захранвани с електричество от топлината, създавана от компютрите

13:15 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
IBM предвижда холограмни телефонни разговори до 2015

До 2015 г. мобилните телефони ще могат да проектират триизмерно изображение (холограма) на човека, с който се провежда разговор, а лаптопите ще се захранват с кинетична енергия. Това прогнозираха от технологичната компания IBM в своята традиционна годишна класация на петте новости през следващите пет години, пише Bloomberg.

В проучването вземат участие 3000 изследователи от IBM, които трябва да определят петте идеи, които очакват да се появят през следващите пет години. IBM, която е най-големият доставчик на компютърни услуги в света, събира прогнози от Силициевата долина, давайки идеи на своя изследователски център в Сан Хосе, Калифорния.

През тази година най-много гласове събира идеята за холограмни разговори през мобилните телефони. В класацията влизат още „дишащи батерии“; компютърни програми, които определят кога и къде ще има задръствания; информация за околната среда, генерирана от датчици в колите и телефоните и градове, захранвани с електричество от топлината, създавана от компютрите и компютърните сървъри.

За IBM класацията на нововъведенията през следващите години е важен ориентир, защото компанията е сред малкото технологични гиганти, които инвестират в дългосрочни изследователски проекти и научни разработки, разчитайки на иновациите да захранват нейния растеж.

IBM е инвестирала 5,8 млрд. долара в научно-развойна дейност през миналата година, което се равнява на 6,1% от приходите й, или повече, отколкото която и да било друга компютърна компания в света. За сравнение от Hewlett-Packard, който е лидер в продажбите на персонални компютри, са вложили 2,4% от своите приходи за развойна дейност през миналата година.

Много от прогнозите в класацията се базират на проекти, върху които IBM вече работи. Една от идеите за тази година – че датчиците в колите, портфейлите или личните мобилни устройства ще дават на учените повече данни за околната среда - е част от инициативата на компанията за опазване на околната среда.

IBM също предвижда софтуерът да помага за съкращаване на пътуването през следващите пет години. За тази цел компютърни програми ще използват алгоритми и информация за трафика в реално време, за да предскажат кои пътни артерии ще са по-натоварени, както и как да се избегнат задръстванията.

Освен това от компанията очакват батериите да станат десет пъти по-трайни до 2015 г. Вместо сегашната литиево-йонна технология, новите батерии ще разчитат на метали, които ще могат да взаимодействат с въздуха, за да се заредят. Някои електронни устройства дори ще могат да работят на кинетична енергия, при която батерията им само трябва да се разклати, за да се зареди.

Другото предсказание за тази година предвижда рециклиране на топлината, генерирана от компютрите и центовете за съхранение на бази данни. Почти половината от електричеството, използвано в центровете за съхранение на данни в момента, е за да се охлаждат. Според учените на IBM е по-добре тази топлина да се рециклира, за да се използва за отопление на жилища и офиси.

Разбира се, не всички предсказания на IBM са се сбъдвали. В края на 2006 от компанията предвиждат, че устройствата за мигновен превод на реч на различни езици ще станат масови. Това обаче все още не се е случило.

Друго предсказание обаче – че мобилните телефони ще играят ролята на портфейл, средство за покупка на билети за кино, помощник при банкирането и пазаруването, е на път да се сбъдне, благодарение на бума на смартфон приложенията.

Акциите на IBM са поскъпнали с 11% през тази година до 145,89 долара за акция на Нюйоркската фондова борса в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още