IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг спечели поредна съдебна битка за идеята за Facebook

През януари близнаците Уинкълвос поискаха повторно разглеждане на сделката за 65 млн. долара, подписана с Facebook през 2008

12:53 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зукърбърг спечели поредна съдебна битка за идеята за Facebook

Щатски апелативен съд постанови, че близнаците Уинкълвос, които твърдят, че идеята за Facebook им е била открадната от основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг, не могат да се откажат от сделката, уреждаща въпроса, която са сключили през 2008 г., пише BBC.

През януари близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос поискаха повторно разглеждане на сделката за 65 млн. долара, подписана от тях с Facebook през 2008 г.

Близнаците твърдят, че Зукърбърг е откраднал тяхната идея, след като през 2003 е бил нает да програмира техния уебсайт ConnectU.

Съдът постанови, че не вижда причина отново да отваря делото срещу Facebook.

Facebook отхвърля твърденията на братята.

„Братята Уинкълвос не са първите, които, след като са били засенчени от конкурентна компания, се опитват да спечелят чрез съдебен процес това, което не са успели да спечелят на пазара“ се казва в мотивите на съда.

„В даден момент съдебните дела трябва да бъдат прекратени. Този момент настъпи“, обяви тричленният апелативен съд.

Уинкълвос твърдят, че Зукърбърг, който по това време е бил техен колега в Харвардския университет, е откраднал програмния код за тяхната социална мрежа и е стартирал Facebook през 2004 г.

Facebook се съгласи да подпише с тях споразумение през 2008 г., за да се сложи край на „злонамерените обвинения“, но не призна, че Зукърбърг е откраднал идеята на близнаците.

След сделката Уинкълвос получиха 20 млн. долара в брой и 45 млн. долара в акции, оценени по 36 долара всяка.

„Поради някаква причина сега те искат да се откажат от сделката. Както и съдът от предишната инстанция, ние също не виждаме причина да им позволим това“, постановиха съдиите.

През 2010 г. съдебният процес беше представен и във филма „Социалната мрежа”, който беше номиниран за Оскар.

Facebook е най-голямата социална мрежа в света с повече от 500 млн. потребители, а Зукърбърг е един от най-младите милиардери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още