IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около Apple става горещо

Акциите на компанията рязко смениха посоката си заради поредица от обезпокоителни сигнали

10:53 | 16.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Около Apple става горещо

Последните дни са изключително напрегнати и интересни за звездата на американския фондов пазар през последните седмици Apple. След като във вторник акциите на технологичният гигант прескочиха психологическата бариера от 500 долара за брой, вчера те рязко се върнаха под нея.

Причините за това са неясни, като има няколко фактора, които оказват влияние върху настроенията на инвеститорите. Като най-очевидна причина за потъването на Apple вчера може да се посочат новините за проблемите на компанията в Китай.

Вчера стана ясно, че от Apple са накарали Amazon да свали от китайската версия на онлайн магазина си моделите iPad. Това маркира поредната крачка от правната битка, която компанията от Купертино води с властите в страната относно името на продукта си.

Причината Apple да иска от Amazon да спрат продажбите в Китай е фактът, че Amazon не е оторизиран дистрибутор на iPad. Този ход идва след данни, че китайски власти са конфискували iPad-и от магазини в различни части на страната заради споровете между Аpple и представителите на Proview International Holdings, започнали преди около две години.

Макар източници, близки до Apple, да отричат, че изискването към Amazon не е свързано със споровете за търговската марка между Apple и Proview, то идва в момент, когато правната битка набира сила.

Спорът се води заради това, че от Apple твърдят, че са регистрирали правата за използване на името iPad през 2009 година. От Proview обаче са категорични, че тези права не се отнасят за Китай.

Компанията Proview, която произвежда екрани за компютри, бе свалена от търговия на борсата в Хонконг през август 2010 година, след като бе обявен банкрут. Нейните ръководители твърдят, че са запазили името iPad преди 2009 година.

Документи, представени на съда, показват сделка за продажба на правата върху името iPad на Apple преди продуктът да бъде представен. През декември обаче в различно дело местен съд в Китай отхвърли претенцията на Apple, че компанията притежава правата върху марката iPad в страната, позовавайки се на споразумения с Proview. В мотивите си за решението съдът посочи, че Apple няма доказателства за твърдението си.

Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Прибиране на печалби след рали.Нищо ненормално няма в това да има корекция в рамките на 20-30% от ралито от предните седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още