IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около Apple става горещо

Акциите на компанията рязко смениха посоката си заради поредица от обезпокоителни сигнали

10:53 | 16.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Около Apple става горещо

По-рано този месец Proview издейства ограничителна заповед, с която Apple се принуждава да спре продажбите на iPad в Китай. Това доведе и до конфискациите, извършени от властите.

Успехите на Apple в Китай контрастират с това, което се случва в Хонконг, където съдът е отсъдил в полза на Apple. Решението гласи, че споразумението между двете компании, с което Apple става собственик на марката iPad, е напълно валидно. Съдът дори посочва, че нарушение на споразумението е извършено от Proview.

Междувременно от Apple съобщават, че са затегнали правилата за достъп на приложенията, инсталирани на устройствата на компанията, до данни от телефонния указател на потребителите. Това се случва след сигнали, че услуги като Path правят публични данни за потребители, без да искат тяхното съгласие.

Новите изисквания на Apple са разработчиците да изискват съгласие, преди да се публикуват лични данни на потребителите, обяснява говорителят на компанията. Всички приложения, които към момента не отговарят на новите условия, ще трябва да бъдат преработени, като в противен случай ще бъдат свалени от App Store.

“Приложенията, които събират или предоставят данни за контактите на потребителите без предварително одобрение, са в противоречие на нашите правила. Така, както е и с локалните услуги, всяко приложение, което изисква достъп до лични данни, ще трябва да получи изричното съгласие на потребителите“, категорични са от Apple.

Промените идват след критики към приложението Path, за което стана ясно, че събира и публикува данни от телефонните указатели на потребителите. Изпълнителният директор на Path Дейв Морин се извини за това на потребителите преди седмица и обеща всички данни да бъдат изтрити.

Напълно е възможно поевтиняването на акциите на Apple да се дължи на прибиране на печалби след рязкото им поскъпване от последните дни. Отчетът на компанията за последното тримесечие на 2011 година предизвика ръст от над 100 долара от 24 януари до вчера.

В рамките на вчерашната сесия бе постигнат пореден рекорд от 525 долара за акция, след което последва и корекцията. За няколко часа цената на акциите на Apple се понижи с близо 30 долара и в крайна сметка търговията приключи при 497,67 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Прибиране на печалби след рали.Нищо ненормално няма в това да има корекция в рамките на 20-30% от ралито от предните седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още