IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от населението на света имат достъп до мобилен телефон

Огромната част от днешните потребители се намира в развиващите се пазари, твърди изследване на Световната банка

23:15 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
75% от населението на света имат достъп до мобилен телефон

 

Около три четвърти от населението на земята в момента разполага с достъп до мобилните мрежи, сочи проучване на Световната банка, цитирано от технологичния блог Mashable.

Броят на абонатите на мобилни услуги е скочил главоломно през последните 12 години. Докато през 2000 г. притежателите на мобилни телефони са били под 1 млрд. души, днес телефонните компании по света разполагат с близо 6 млрд. активни потребители. Само за изминалата година в световен мащаб са били свалени над 30 млрд. мобилни приложения.

Оказва се, че огромната част от днешните потребители – близо 5 млрд. души, се намират в развиващите се пазари. Този факт демонстрира важността на мобилните комуникации като технология, която успешно замества слабо развитите или напълно липсващи наземни телекомуникационни мрежи в тези страни, твърдят авторите на изследването.

„Мобилните комуникации предлагат множество възможности за напредък в икономически и социален аспект – от предоставянето на базисен достъп до медицинска информация до извършването на мобилни разплащания, създаването на нови работни места и стимулирането на гражданите да участват в политическите процеси в страната си", коментира Рейчъл Кайт – вицепрезидент на Световната банка в подразделението „Устойчиво развитие“.

Изследването на Световната банка описва и няколко програми, базирани на мобилните технологии, които са разработени в развиващи се страни. Пример за подобни програми е системата за мобилни разплащания в Кения и приложенията за търсене на работа в Палестина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още