IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските лихвари се местят в интернет

С общия си размер от по-малко от 1 млрд. долара този пазар обаче все още е малка част от сивата банкова система в страната

16:05 | 25.07.12 г.
Китайските лихвари се местят в интернет

Джак Циу прекарва вечерите си пред лаптопа си в източния китайски град Гуанджоу и изкарва страхотни пари: 14,2% печалба на годишна база само за два месеца, пише Bloomberg.

Прави го, като дава пари назаем на непознати по интернет. Той работи като счетоводител през деня и като кредитен мениджър вечер. При това се справя доста по-добре от повечето банки.

Само две от инвестициите му на обща стойност 80 000 юана (12 525 долара), всяка от по 100 юана, не са били погасени. Лошите кредити на китайските банки са средно четири пъти повече.

"Не ме интересува за какво се използват парите, защото това е отвъд моя контрол", споделя 30-годишният финансист, който се впуска в онлайн кредитите през май,като се регистрира на китайския сайт Ppdai.com.

Peer-to-peer заемите набира скорост в Китай, където традиционните методи за частно кредитиране между роднини и познати - част от нерегулираната банкова система в сянка, преминават онлайн.

От 2007 г. насам в страната са създадени над 2000 сайта за подобни операции. В същото време кредитите, договорени онлайн, са нараснали 300 пъти до 6 млрд. юана през първата половина на 2011 г.

Сайтовете за peer-to-peer кредитиране в Китай позволяват на отделните лица да инвестират минимум 50 юана в проекти, вариращи от разшрияване на дребен бизнес до финансиране на медените месеци на младоженци при лихви, достигащи 23% - най-високото равнище, позволено от местните закони.

В същото време обаче те същестуват извън юрисдикцията на регулаторните органи и крият известни рискове.

През септември миналата година Китайската банкова регулаторна комисия излезе с предупреждение отновно брокерите в интернет, като заяви, че делът на лошите заеми при тях е "значително по-висок" от този при банките, без да публикува конкретни цифри. Освен това при тях има опасност от прекрачване на границата на законноста, като например финансиране на незаконен бизнес и пране на пари.

Peer-to-peer кредитирането в интернет води началото си от Великобритания през 2005 г. По-късно то се разпространява и в САЩ, Германия и други държави. В Китай набира скорост след затягането на банковото кредитиране през 2010 г., което бе предшествано от две години на стимулиране на разходите с цел противодействие на глобалната финансова криза.

С общия си размер от по-малко от 1 млрд. долара то все още е малка част от сивата банкова система в страната, наред с незаконните лихвари, финансирането на черно от банките и инвестициите от тръстовите фирми.

В същото време общият обем на заемите, циркулиращи между приятели, семейства и фирми е 1,3 трлн. долара, според изчисления на изследователската компания IHS Global Insight Ltd. Това се равнява на бюджетния дефицит на САЩ за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още