IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp продължава спора с партньора си

Hon Hai ще получи по-ниска цена за 11%-ния си дял, или ще увеличи участието си

20:47 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза богат на традиции японски коцерн Sharp е изправен пред тежки кризисни преговори със своите кредитори. Високите загуби и смалената пазарна стойност бързо отслабват позицията в преговорите с основен партньор Hon Hai и банките, което може да принуди стогодишният електронен гигант да прибегне до продажба, пише днес Ройтерс.

Бъдещият голям акционер Hon Hai Precision Industry от Тайван, по-известен като Foxconn, заяви ясно във вторник, че условията за договореното през март влизане в японската компания трябва да бъдат предоговорени в негова полза. За Sharp при всички случаи това е недостатък – или японците ще получат по-малко пари за договорения пакет от 11%, или сумата от около 680 млн. евро ще бъде запазена, но за нея Hon Hai ще си осигури по-голям дял в Sharp, а с това и права за гласуване.

„И двете възможности се дискутират – по-висок дял, както и отстъпка“, коментира говорител на Hon Hai. Още през тази седмица ще има общо съобщение на двете компании.

По актуалната пазарна стойност тайванците ще получат за договорената по-рано сума една трета от Sharp. Споразумението от пролетта предвиждаше цена от 550 йени за акция, но сега акциите на Sharp се търгуват за 183 йени.

Гордият някога концерн, който изкара на пазара първите в света електронни калкулатори и извърши пионерската дейност по отношение на телевизорите с течни кристали (LCD), страда от тежка чуждестранна конкуренция и свито търсене на телевизори.



През миналата седмица мениджмънтът обяви годишна нетна загуба, еквивалентна на един милиард евро и закриването на 5000 работни места, или около десет процента от общата работна сила. Sharp едва ли ще мине без подкрепата на партньора си от Тайван. „Без парите от Hon Hai Sharp е заплашена от неплатежоспособност“, казва Пелхам Смидърс, главен изпълнителен директор на едноименната фирма за анализ на пазара.

А и банките ще упражнят най-вероятно натиск. Те ще настояват за по-силни връзки с Hon Hai, както и за отделяне на области, които не принадлежат към LCD бизнеса, казва запознат със случващото се на горните етажи на кредиторите. За особено застрашени се считат телевизионните фабрики, които биха могли да бъдат затворени, както и дъщерните компании за соларни панели и домакински уреди, които са заплашени от продажба.

И участията в Pioneer, Olympus, Toshiba както и в банки, могат да бъдат осребрени. Те са на обща стойност около 400 млн. евро. Sharp и Hon Hai са важни доставчици на Apple. Японците правят екрани за iPad и за други устройства на Apple. И новият iPhone, чиито пазарен дял се очаква през октомври, ще бъде снабден с екрани от Sharp. Анализатори обаче не очакват, че американският концерн ще бъде засегнат от проблемите на своя азиатски партньор. В сличай на нужда Apple може да ангажира бързо и други доставчици, казва Шау Ву от Sterne Agee в Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още