IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП забрани пет нелоялни практики при сключване на договор с телеком

Новите договори са сключвани по телефона въпреки несъгласието на клиентите, което нарушава правата им

12:24 | 02.10.12 г. 5
КЗП забрани пет нелоялни практики при сключване на договор с телеком

Пет нелоялни практики на български телеком забрани Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те се отнасят до сключването на договор от разстояние, става ясно от официалното съобщение на институцията.

Компанията, чието име не се обявява, е считала за сключен договор от разстояние, т.е при разговор по телефона между неин служител и клиента, въпреки че реално съгласие не е било давано. При отправяне на жалба и изискване на запис от разговора от компанията са прекратявали договора с обяснението, че е била станала техническа грешка.

Но реално прекратяването на договора и връщането на дължими суми, произтичащи от нелоялно сключеното споразумение между двете страни, се прави едва след намесата на комисията. 

Друга нелоялна практика на тази компания се оказва и изпращане на предложения за продължаване на договорни условия с хора от третата възраст. В случая операторите се възползват от уязвимостта на тези хора – възможно е те да не са получили достатъчно информация за предлагания договор, отбелязват от КЗП.

От жалбите на потребителите до комисията става ясно още, че има случаи, в които от телекома не дават достатъчно информация при сключването на договор от разстояние – сред тях например е липсата на конкретен отговор относно срока за отказ от сключен от разстояние договор за телефонна услуга. Клиентите не са уведомявани, че разговорът реално представлява договор за продажба от разстояние, а остават с впечатлението, че при получаване на документите в писмен вид ще се счита за датата за сключване на договорните отношения.

КЗП окачествява тези действия като "подвеждане" на потребителя с действия, които се квалифицират като професионална некомпетентност и предоставяне на непълна и заблуждаваща информация относно срока за отказ от сключен от разстояние договор за телефонна услуга.

Още едно действие при сключване на договор от разстояние на същия телеком е нелоялна търговска практика, според проверката на комисията. Става въпрос за доставката на писмените документи, свързани със сключването на договора. Те се изпращат по куриер, който при посещението си оставя стикер или съобщение на вратата на клиента. Без всъщност да е регламентирано мястото на поставянето на въпросния стикер, това посещение се смята за изпълнено задължение за предоставяне на писмена информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
things
преди 11 години
Не е Вива. При мен защо нямаше проблем ?! Звъннаха ми аз им казах, че не искам да го продължавам и до там. На баба ми, която е на 78 години също и звъннали и също е отказала и не е имала проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
things
преди 11 години
А, ти разбираш ли, че това което говориш няма как да стане ? От къде на къде КЗП ще казва колко минути и какви планове да пускат операторите ?Това си е лично тяхно право. Това, което КЗП изиска те са го свършили. За останалото няма какво да направят. Не ги защитавам, но мисли първо преди да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Нека комисията сравни новите и старите планове на всички мобилни оператори. След намаляването на цената за терминиране, рязко спаднаха и минутите в пакетите. Примерно за план около 20 лв. пакет преди минутите бяха 600 към абонати на оператора + 100 към всички други, сега за същите пари са само 250 минутки. Нерде 700 , нерде 250? Вие разбирате ли за какво поскъпване става въпрос? Освен това минутите са обединени а не диференцирани, което пречи на клиента да си следи потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още