IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци свалиха Nokia от Топ 5 на пазара на смартфони

Със скок на продажбите от 83% ZTE се нареди сред петте най-големите в бранша по продадени телефони

16:22 | 26.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайци свалиха Nokia от Топ 5 на пазара на смартфони

Китайският производител ZTE замени бившия лидер на световния пазар на мобилни телефони Nokia в топ 5 на продавачите на смартфони. Със скок на продажбите от почти 83% ZTE се изкачи на четвърто място по данни на пазарния анализатор IDC.

Безспорен лидер на пазара остава Samsung с 56,9 млн. продадени смартфони. Това представлява пазарен дял от 31,3%. Apple е на второ място с 26,9 млн. продадени iPhone и 15 на сто от пазара.

ZTE със своите 7,5 млн. продадени смартфона е в остра надпревара с продавача на BlackBerry RIM и с HTC. Според IDC ZTE има пазарен дял от 4,2%, а Blackberry и HTC - съответно 4,3% и 4%. Данните също така ясно показват до каква степен Samsung и Apple доминират на пазара и колко малко място те оставят на други доставчици.

При представянето на iPhone през 2007 г. Nokia бе безспорен лидер на пазара на смартфони и тогава контролираше повече от половината от бизнеса. Въпреки това за кратко време финландците бяха прегазени заради остарялата си операционна система Symbian от мобилните телефони на Apple с техния иновативен сензорен екран и многото смартфони, работещи с операционната система Android на Google. Samsung е от най-успешните продавачи на Android, ZTE и HTC също така разчитат на тази операционна система.

Nokia реши в началото на 2011 г. да премине към платформата на Microsoft Windows Phone. Докато продажбите на Symbian устройствата падат бързо, пазарният дял на Windows една година след стартирането на първите смартфони Lumia от Nokia е с ниска едноцифрена стойност. През следващите седмици на пазара ще се появят новите смартфони със следващата версия Windows Phone 8, с които Microsoft и Nokia се надяват да обърнат тенденцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Колко си *** братче не е истина, след година си прочети мнението тука и се убеди, че изобщо от нищо не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 11 години
Краля е мъртъв (Нокия) да живее КРАЛЯ (samsung) !!! С тези пропуски нокия закъсняха много и с това залитана към уиндоса тотално си вкараха хектрик и то в своята врата. мъртви са просто още нежелаят да го окъзнаят. И все повече ще закъсват. ако бяха избрали андроида щяха да са номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още