IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lisa на Apple: 30 години компютър и мишка

Основната причина за слабите продажби е пословичната слаба мощност на машината

11:43 | 05.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Запознайте се с Lisa.<em> Снимка: WikiMedia</em></p>

Запознайте се с Lisa. Снимка: WikiMedia

Тя беше осмивана, подигравана и в крайна сметка бракувана: на 3 януари преди 30 години  Apple представи на пазара Lisa. Това беше първият за масовия пазар компютър с графичен потребителски интерфейс и мишка.

С него за първи път да използват компютри можеха и хора, които не владеят криптични езици за програмиране, както казва кураторът на по собствени данни най-големия компютърен музей в света в Падерборн Майкъл Миколайджак, цитиран от WSJ. Oснователят на Apple Стив Джобс е разпознал незабавно потенциала на тази нова технология.

Основната причина за слабите продажби е пословичната слаба мощност. През 1983 г., когато компютърът излезе на пазара, популярни сред компютърните пионери стават т. нар. шеги "Чук, чук", припомня си Миколайджак. "Може да почукате на вратата, да изчакате няколко минути и след това да кажете: О, Lisa е тук". С пет мегахерца мощен процесор, един мегабайт работна памет и пет мегабайта дисково пространство Lisa реагира много спокойно на командите и по този начин се превърна в синоним за бавност.

"Може би Стив Джобс искаше да постигне твърде много за твърде кратък период", каза кураторът за провала на миналото.

Починалият през 2011 г. съосновател на Apple през 1979 г. г. е попаднал на изследователската лаборатория на Xerox Alto. Това е бил първият компютър в света с мишка и графичен потребителски интерфейс, който обаче не излиза в серийно производство за масовия пазар.

Първите идеи за революционното управление хрумват на изобретателя Дъглас C. Енгелбарт повече от десет години преди старта на Lisa. През 1968 г. Енгелбарт представя най-накрая първата си мишка пред професионална публика. Но по онова време е имало твърде малко компютри с графичен потребителски интерфейс.

Джобс признава незабавно търговския потенциал на машината на Xerox и кара разработчиците си да проектират нещо подобно. Въпреки всички предупреждения той изразява още нови искания за Lisa, които да бъдат реализирани от инженерите, което обаче е тласнало цената на малко под 10 000 долара. "И тогава Джобс е вярвал, че компютърът принадлежи към ежедневието на човека", казва Миколайджак.

Визионерът осъзнава обаче, че оборудването трябва да се промени. Ако компютрите са предназначени в крайна сметка за масовия пазар, те се нуждаят от по-добър дизайн и по-лесна работа.

Едва три години по-късно, през 1985 г., Lisa е изтеглена от пазара. "Останалите бройки са купени от компания за изкупуване на техника и са погребани в пустинята Юта". Днес има само няколко устройства, но въпреки това колекционерите не се избиват за  Lisa. "Тя беше твърде безуспешна", казва уредникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още