IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет потребителите в Китай са се увеличили с 10% през 2012 г.

Броят им вече достига 564 млн., като мобилните технологии са допринесли най-много за достъпа до световната мрежа

10:28 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интернет кафенетата все още са на мода в Китай. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Интернет кафенетата все още са на мода в Китай. Снимка: Getty Images News

Повече китайски граждани от всякога имат достъп до глобалната мрежа благодарение на мобилните технологии, които насърчават проникването на интернет.

Според правителствен доклад на China Internet Network Information Center (CNNIC) около 51 милиона нови китайски потребители са получили през 2012 г. за първи път достъп до интернет, с което броят на онлайн потребителите достига 564 млн. Това представлява увеличение от десет процента на годишна база и от своя страна дава тласък на проникването на страната с 3,8 процентни пункта. Така в края на 2011 г. интернет разпространението достига 42,1%.

Увеличението на потребителите, което е повече от населението на Испания, в голяма степен е благодарение на мобилните технологии. Бумът в мобилните технологии, който включва по-широкото използване на таблетите и смартфоните, прави свързването към онлайн мрежи все по-лесно за китайските граждани. В резултат на това броят на тези, които са онлайн чрез таблети, смартфони и безжични мрежи, се увеличава с 18,1% до 420 милиона, пише още в доклада.

Цитираният за първи път от Techweb доклад посочва също, че докато интернет кафенета започват да губят популярност, употребата на настолни компютри също спада - с почти три процентни пункта през 2012 г., а едва 45,9% от потребителите са ползвали лаптопи. За сметка на това обаче използването на мобилни технологии е скочило от 69,3% до 74,5%.

Популярността на микроблогинг услугите също нараства – с шест процентни пункта, и през 2012 г. те са ползвани от 309 млн. китайци. 242 млн. жители на Поднебесната империя пазаруват онлайн, като ръстът през 2012 г. е с 6,6 процентни пункта на годишна база.

По-рано през януари китайското министерство на промишлеността и информационните технологии изчисли, че интернет потребителите в Китай ще достигнат около 800 милиона до 2015 г. Наслаждавайки се на мащабен ръст в световен мащаб, мобилният достъп до интернет се очаква да насърчи силно разпространяването на мрежата, още повече, че в страната има над 1 млрд. потребители на мобилни телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още