IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple хвърли инвеститорите в паника, акциите се срутиха с близо 10%

Компанията отчете рекордни приходи, но перспективите за бъдещето не се оказаха достатъчно атрактивни

09:04 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето пред&nbsp;Apple изглежда малко по-мрачно.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето пред Apple изглежда малко по-мрачно. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple хвърли бомбата в разгара на сезона на отчетите. Въпреки данните, че компанията продължава да продава рекордни количества от своя iPhone и таблетите си, инвеститорите масово започнаха да разпродават акциите си. Причината - печалбата вече не записва ръст, а високите разходи за нови продукти влошават маржовете, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Инвеститорите се стреснаха от прогнозите на Apple за предстоящите тримесечия и с един замах заличиха 47 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. Това е равностойно на общата стойност на технологичните компании Dell, Nokia и Research In Motion. Акциите на Apple потънаха с 10% до 463 долара за брой.

Тази реакция е доста остра и идва заради изненадата - инвеститорите и анализаторите бяха свикнали с успеха. В продължение на няколко години компанията растеше с турботемпо и стана най-скъпата компания в САЩ. Но сега печалбите тъкмо в иначе лукративния период на Коледа останаха под очакванията и подклаждат страховете, че технологичният гигант от Силициевата долина може да загуби инерция, а търсенето да спадне.

През коледното тримесечие Apple регистрира печалба в размер на 13,08 млрд долара, а през предходната година цифрата бе 13,06 млрд. долара. Но тъй като в момента в обращение са повече акции, отколкото през предходната година, печалбата на акция възлиза само на 13,81 долара вместо на 13,87 долара на акция, каквато бе през миналата година. Приходите са нараснали до 54,5 млрд. долара, след 46,3 млрд. долара година по-рано.

Кешовите резерви достигат приказните 137 млрд. долара - повече, отколкото някогашният лидер на пазара на компютри Hewlett-Packard прави като приходи на година. Според изчисления на Bloomberg финансовите показатели отчитат най-слаб ръст на печалба от 2009 г. насам най-слаб ръст на приходи от 14 тримесечия.

Бъдещият растеж ще продължи да бъде бавен, предричат мениджърите на Apple. Те предполагат, че приходите за текущото тримесечие ще се увеличат със 7%, след като в Коледното тримесечие, първото от новата фискална година Apple, имаше ръст от 18 на сто.

Достигна ли своя зенит култовият телефон?

Публикуваният междинен доклад е считан за един от най-важните за компанията от години, главно заради упоритите слухове, че търсенето на най-новия култов телефон iPhone 5 вече е достигнало своя пик. Още преди датата на отчета акциите на Apple бяха засегнати и пропаднаха от над 700 долара за брой през септември до по-малко от 500 за акция в средата на януари.

В края на миналата година Apple предупреди, че агресивният график, с който компанията катапултира продуктите си в магазините, включително новия Iphone, iPad, iPod и новия компютър iMac, ще намали печалбата. Причина за това са по-високите производствени разходи, които намаляват през времето, когато производствените процеси се усъвършенстват.

Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още