IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Windows 8 не помага на Microsoft

Операционната система все още не успява да убеди инвеститорите, че е катализаторът, който ще изведе компанията към ръст

09:47 | 25.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новият Windows 8 не помага на Microsoft

Най-големият производител на софтуер в света – Microsoft, вече не е кралят на пазара. Това се вижда от резултатите на новата операционна система на компанията Windows 8 и отчета на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 година.

Стартът на Windows 8 е солиден, но в никой случай не е впечатляващ. От дебюта на операционната система през октомври до края на годината са продадени около 60 млн. копия от продукта. Това е съпоставимо с пускането на Windows 7, коментират анализатори.

Представянето на продукта рязко се различава от 90-те години, когато Microsoft без съмнение беше крал на комютърния пазар. Тогава пускането на нова операционна система рязко вдигаше продажбите на компанията, предизвикваше еуфория и поскъпване на акциите.

Сега ситуацията е по-различна, тъй като Microsoft е притиснат от Apple и Google в битката за доминация на пазара на мобилни устройства. Именно заради все по-голямото им разпространение продажбите на настолни компютри устойчиво се понижават.

„Windows 8 продължава да води тежка битка за убеждаване на инвеститорите, че ще се превърне в успешен генератор на ръст за Microsoft. Системата остава в режим на доказване“, коментира Даниъл Ивс, анализатор във FBR Capital Markets за Ройтерс.

За последното тримесечие на 2012 година Microsoft отчита печалба от 6,4 млрд. долара, или 76 цента на акция. Това е малко под 6,6 млрд. долара и 78 цента на акция, отчетени от компанията година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за положителен резултат от 75 цента на акция.

Приходите за периода са нараснали с 3 на сто до 21,5 млрд. долара.

Най-силно на резултатите на компанията е натежал спадът в продажбите на поделението, отговорно за пакета Office – с 10 на сто до 5,7 млрд. долара. Това се дължи на очакването на новата версия, която трябва да бъде пусната на пазара скоро.

Продажбите на Windows са се увеличили с 24 на сто на годишна база до 5,9 млрд. долара.

След публикуването на отчета акциите на Microsoft поевтиняха с 1,4 на сто до 27,23 долара за брой.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още